Çarşı Medya
Asistan

Bebekte Gaz Ağrısı Nasıl Kesilir?

Bebekte Gaz Ağrısı Nasıl Kesilir?

Bebekler doğduklarından itibaren normal yetişkin bir insana göre daha zayıf bir bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi ile yaşama tutunurlar. Onların midesindeki enzimlerin ve sindirim sisteminin çalışması yetişkinlere benzemez. Bu nedenle bebeklerde en sık karşılaşılan sorun gaz sancısıdır. Gazını bir türlü çıkaramayan bebekler huzursuzluk yaşar ve ağlamaya başlar. Bu durum bir hastalık değil geçici bir sorun olarak nitelendirilebilir. Her bebek bu durumu yaşayabilir ancak bazı besinlere ve yaklaşımınıza dikkat ederek bebeğinizin gaz sancısını en aza indirebilirsiniz.

Bebeğinizin Gaz Sancısını Nasıl Azaltabilirsiniz?

Bebeğiniz gaz sancısı olduğunda bunu ağlayarak belirtir. Bazen bu durum saatler sürebilir. Bu duruma “kolik” denir. Her bebekte gaz sancısı görülebilir. Fakat bu ağlama nöbetlerine emme sorunları, yetersiz emme ve huysuzluk gibi belirtiler de eklenirse bu durum başka sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu nedenle en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız. Enfeksiyon ya da kulak ve idrar yolu sorunları da yaşıyor olabilir. Net bilgiyi doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizin ilk 6 ayında mümkün olduğunca anne sütü ile beslemelisiniz. Sütünüz varsa başka gıda kullanmamalısınız. Çünkü uzmanlar ilk altı ayda anne sütü dışında başka gıdaların verilmesini doğru bulmuyor. Bu dönemde bebeklere su bile verilmiyor. Anne sütü öylesine mucizevî bir gıda ki içindeki besin ve vitamin değerlerinin yerini hiçbir gıda tutamıyor. Su ihtiyacı bile bu sütün içeriği sayesinde giderilebiliyor. Bunun dışındaki gıdalar bebekte gaz yapabilir.
Diğer taraftan bebeğinizin emzirme aralığı da gaz oluşumunu etkilemektedir. Her bebeğin acıkma süresi farklı olsa da genelde 2 saat beklenmesi gerektiği öneriliyor. Çünkü iki saatin altına düştüğünüzde bebeğin önceki aldığı sindirilmemiş vaziyetteki süt ile yeni emdiği süt karışınca sindirim sorunu yaşanabiliyor.

  • Gaz oluşumunu önleme konusunda oda sıcaklığına da dikkat etmelisiniz. Ne çok soğuk ne çok sıcak bir ortamda bulunmasından kaçınmanız gerekir.
  • Gaz sorunu yaşayan bebeğinizi arabasıyla evin içinde gezdirerek bir nebze rahatlatabilirsiniz.
  • Aşırı dar ve giydirip çıkarması zor olan kıyafetleri giydirmek de doğru değildir. Tamamen bebeğinizin içinde rahat edeceği kıyafetler giymesini sağlamalısınız.

Bebeğinizin yanındayken onu yan üstü ya da yüz üstü yatırabilirsiniz. Böylece gazın dışarı çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Hatta kucağınıza yüz üstü yatırarak sırt üstü hafif ve naif bir masaj da yapabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin gazının çıkması için faydalı bir hareket yapmış olacaksınız.
Ek gıda kullanan ya da emziremeyen, göğsünde yara olan anneler biberon kullanmak zorunda kalabiliyor. Biberon kullanımı da bazı bebeklerde gaz sancısı sebebi olabilir. Bu durumda anti kolik biberonları kullanabilirsiniz.

Her emzirme sonrasında gazının çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebekte gaz azaltma yöntemleri onun daha huzurlu olmasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz huzurluysa siz de huzurlusunuz demektir.

Yukarı