Çarşı Medya
Asistan

Aft Sebebi Nedir?

Aft Sebebi Nedir?

Ağız içerisinde görülen ve sıklıkla yanak, dil üzeri, diş eti ve yumuşak damakta çıkan pamuk görünümlü yaralar bazı durumlarda insanları kıvrandıracak kadar acı verebilirler. Toplumun en az %20’si yaşamının belli dönemlerinde aft sorunu ile yüz yüze gelmiştir.

Aft Neden Olur?

Aftın neden olduğu henüz bir kesinlik kazanmasa da aft oluşumunu olumsuz etkileyen bazı faktörlerin olduğu bilinmektedir.

·         Stres

·         Yiyecekler

·         Sistemik hastalıklar

·         Travma

·         Ateşli hastalıklar ve

·         B12 vitamin eksikliği aftın oluşumunu tetikleyen sebepler arasında yer almaktadır.

Aft Tedavisi Var mıdır?

Aftın kesin bir tedavisi olmamakla beraber oluşan yaranın verdiği sıkıntıları hafifletecek uygulamalar yapılabilir. Bir haftalık süre içerisinde kendiliğinde geçen bu durum özellikle çok sıcak ve asitli içeceklerin bu dönemde tüketilmemesi ile rahatlatma yaratılabilir.

Sirke, turşu, cips, tuzlu ve baharatlı yiyecekler aft oluşumunu tetikleri için ağız içinde zaten bir aft oluşmuşsa o zaman kesinlikle yenmemelidir. Yanak ve dilde oluşacak vurma gibi kazalar veya diş protezlerinin yarattığı zorlamalar da aft oluşmasına neden olabilir. Ağız için ilaç uygulamalarının sorunlu bölge üzerine sürülmesi ve bu sürece herhangi bir şey yenmemesi yaranın düzelmesini hızlandırıcı etki gösterecektir.

Tuzlu ılık su gargarasını günde 3 kez tekrarlamak bu sorunun hafiflemesini ve yaranın kurumasını sağlayacak en doğal uygulama arasında sayılabilir. Tuzlu suyun içine bir sap ada çayı da eklenerek tedavinin etkisi artırabilir.

Temizleme özelliği ile tanına ve diş macunlarında da bulunan katkı maddesi olan kimyasal SLS mukoza hücrelerini olumsuz yönde etkileyerek tahriş oluşmasına neden olmaktadır. Diş macunu alırken en doğal olan markayı seçmeniz önemlidir. Diğer türlü dişlerinizi köpüren bir deterjanla fırçaladığınızı unutmayın.

Sık Tekrarlayan Aftlar

Bu durum pek istenmeyen bir sorunun habercisi olabilir. Bir yıl içerisinde 3’ten fazla tekrarlayan ağız yaralarında doktora danışılması zorunludur. İlk olarak yapılacak kan testi ile vücudunuzda eksik olan vitaminlerin tespit edilmesi sağlanır. Hastaların yaşam kalitesini düşüren ve ağzın her hareketinde acı veren aftlar çocuklarda da sıklıkla görülür. Bulaşıcı bir hastalık olan afttan kişisel hijyen kurallarına uyarak korunabilirsiniz.

Yukarı