Çarşı Medya
Asistan

Alerji Nasıl İyileşir?

Alerji Nasıl İyileşir?

Bazı kişilerin bazı gıdalara ya da dışarıdaki etkenlere karşı duyarlılığı vardır. Bu duyarlılık o kişilerde alerji görülmesine sebep olabilir. Kimisi ağaçların ya da bitkilerin polenlerinden, kimisi tozdan, kimisi gıdalardan dolayı alerji olabilir. Fakat alerji ilk görüldüğünde kişi bunun tam nedenini anlayamayabilir. Vücutta görülen bazı değişiklikler ve kaşınmalar zaman zaman da hapşırmalar alerjinin çeşitleri olduğunun göstergesidir.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Saman Nezlesi: Saman nezlesinde gözlerde sulanma ve hapşırma görülür. Bu nezlenin diğer bir adı da bahar nezlesidir. Bahar nezlesi adı üstüne bahar mevsiminde ya da yazın polenlerin etrafa yayılmasıyla ya da bitki tozlarıyla ortaya çıkar. Kişinin art arda hapşırması, gözlerinin sulanması bu alerjinin belirtileri arasındadır.

Besin Alerjileri: bazen bazı gıdalara karşı bünyemiz daha duyarlı olur. Bu gıdaların tüketiminde alerji belirtileri verir. Vücutta kaşınma, kabarma, mide bulantısı, mide ağrısı, mide spazmı, ishal görülebilir. Şikâyetlerin artmasıyla bir doktordan yardım istenir.

Alerjik Astım: Alerjik astımda inatçı bir öksürük kişiyi rahatsız eder. Uykudan uyandıran öksürük nöbetleri görülür. Bazen de nefes alıp verirken sesler duyulur. Alerji astıma yakalanan kişiler tozdan, dumandan ve ağır kokulardan etkilenir. Bu kokular kişiye öksürük krizlerine sokabilir.

Egzama: Egzamada deride kaşıntı ve kızarıklık görülür. Zaman zaman pullanan derinin dökülmesine rastlanır. Bu durumu deterjanlar ve kimyasal maddeler tetikler. Bu nedenler egzaması olan kişiler deterjan kullanırken eldiven takmaya özen göstermelidir.

İlaç Alerjileri: bazı ilaçlar kişinin bünyesinde alerji meydana getirir. Doktorun yazdığı ilaçlarda da bu duruma rastlanabilir. Bu ilaçları kullandıktan sonra mide bulantısı, midede baskı hissi, kusma, deride kabarma, kaşıntı, şişme, dilde şişme gibi belirtiler görülebilir. Bazı hastalar da bilindik bazı ilaçlara alerjisinin olduğunu bilir. Bu hastaların bu ilaçlar konusunda doktorunu bilgilendirmesi gerekir.

Böcek Alerjileri: Böcek sokması ve arı sokması bu duruma alerjisi olanlarda farklı belirtilere sebep olur. Böcek ve arı sokmasına alerjisi olan kişiler mide bulantısı, kusma, o bölgede renk değişikliği ya da kızarıklık, ağrı gözlemlenebilir. Böcek ve arı sokmaları bazen tehlikeli olabiliyor. Bu nedenle acilen doktora gitmek gerekiyor.

Alerji Nasıl İyileşir?

Genel olarak ilaç, böcek ve gıda alerjilerinde vakit geçirmeden doktora gitmek en doğrusudur. Çünkü bu tür alerjiler vücutta hızla yayılabiliyor. Nedeni belirlenemeyen bir alerjiden dolayı doktora gidildiğinde alerjinin nedenini bulmak pek de kolay olmuyor. Çünkü net bir şekilde alerjinin kaynağını ortaya çıkaracak mevcut bir test henüz yok. Bu durumda hastanın dinlenmesi ve daha önce böyle bir durumla karşılaşıp karşılaşmaması sorgulanır. Bunun dışında gün içinde tükettiği besinlere bakılır.

Muz: Döküntü ve kaşıntı görülen aynı zamanda astımı olan kişilerin her gün düzenli olarak muz tüketmesi faydalıdır.

Bal: Alerji için günde 1-2 çay kaşığı bal önerilir.

Zencefil: alerji için önerilen diğer bir gıda da zencefildir. Zencefil içerek de alerjiyle mücadele edilebilir.

Alerjik astımı olanların toz ve dumandan, egzaması olanların da kimyasallara temas etmekten kaçınması gerekir.

Yukarı