Giriş Yap
Çarşı Medya kullanıcı arayüzüne giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve parolanızı girin.
Çıban Nasıl İyileşir?
Çıban bakterilerin sebep olduğu bir cilt problemidir. Bu probleme sebep olan stafilikok isimli bakterilerdir. Bu bakteriler kıl köklerinde bulunur. Buraya sonradan yerleşen bakteriler çıban denen irin dolu şişkinliklere sebep olur. Bu çıbanların kimisi kendiliğinden geçtiği gibi kimisi tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Çıbanlar da birçok sağlık sorunu gibi ortaya çıkmak için bağışıklık sisteminin zayıflamasını bekliyor.
Çıban Nasıl İyileşir?
Çıbanlar hem ciddi bir sorun oluşturabiliyor hem bulunduğu bölgede acı verebiliyor. Acılı bir çıban olması onun bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerektiğini gösteriyor. Ciddi bir sorun oluşturabilecek olan çıban görüntü olarak da kişiyi rahatsız ediyor. Özellikle yüzde çıkan çıbanlar kişilerin motivasyonunu düşürüyor. Bazı kişiler bu problemi sık sık yaşayabiliyor. Bu da ciddiye alınması gereken bir durumdur. Ayrıca çıban çıkması bağışıklık sistemiyle de ilgilidir.
Düzenli Beslenme: Çıbanların ortaya çıktığı anlara baktığımızda genelde yeme-içme alışkanlıklarımızın bozulduğu, düzensiz ve sağlıksız beslendiğimiz zamanlara denk gelir. Böyle zamanlarda hem vitamin değerlerimiz düşer hem de yağlı yiyeceklere meylimizin arttığı da görülür. Genelde stres altında kaldığımız zamanlarda önce uyku düzenimiz bozulur, sonra da yeme alışkanlığımız. Bütün bunlar çıbanın ciltte belirmesi için yeterli sebeplerdir. Ortaya çıkmak için bünyenin güçsüzleşmesini bekler.
Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olan sarımsak çıbanların geçmesinde etkili olabilir.
Kekik: Tarçın ya da kekik çayı içmek de oluşan çıbanları önlemekte etkilidir.
Papatya: Çıbanın üstüne papatya suyu sürmek de çıbanın iyileşmesi için bir yöntemdir.
Bal: Birçok derde derman olan bal cilt hastalıklarında da kullanılıyor. Ciltte oluşan çıbana bal sürmek onu iyileştirmeye yarayabilir.
Üzüm Yaprağı: Çıbanın üzerine üzüm yaprağı sarmak iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca lahana yaprağını da çıban üzerine sarmak aynı şekilde etki edebilir.
İlaç Tedavisi: Çıbanlar tehlikeli de olabileceği için geçmeyen çıbanlara ilaç tedavisi uygulanabilir. Genelde antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer çıban acı veriyorsa bu genelde ciddiye alınacak bir durumdur. Yani her ihtimale karşı doktorun bu çıbanı görmesi gerekir. Doktor tedavisiyle iyileşmesi gerekir. İçi boşalmayan çıbanlar için operasyon yapılıp içi temizlenebilir.
Çıbanın Belirtileri
Çıban oluşacak bölgede önce kızarıklıklar görülür. Bu kızarıklıklar zamanla büyür ve içi dolar. Bazen bu duruma ateş de eşlik edebilir. Çabuk olgunlaşması ve iyileşmesi için sıcak kompresler yapılmalıdır. Sıcak suya batırılmış bir bezle, sıcak papatya çayıyla bu kompres uygulanabilir. bu uygulamalar iyileşmeye katkı sağlayabilir. Genelde çıbanların rastgele sıkılmaya çalışıldığını görürüz. Bu durum mikrobun yayılmasına sebep olur.
Çıban Neden Olur?
Çıban hemen herkeste görülebilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış, beslenmesine dikkat etmeyen kişilerde daha sık görülür. Egzama gibi cilt sorunları olanlarda, şeker hastalarında da görülür. Şeker hastaları buna dikkat etmelidir. Bu kişilerde çıban daha geç iyileşebilir. Ayrıca yağlı gıdalarla beslenenlerde de çıban sıkça görülür. Sürekli çıban çıkaran kişilerin doktora görünmesi ve bu durumun nedenini öğrenmesi gerekir.
Çıban vücudun hemen her bölgesinde görülebilir. En çok yüz bölgesinde görülür. En acı veren çıbanlar yüz bölgesinde görülen çıbanlardır. Göz kapaklarında çıban çıktıysa bu arpacık olarak adlandırılır. Yüz, kaşlar, çene, kulak, burun ve gözlerde çıkan çıbanlar en çok acı veren çıbanlardır. Sık tekrarlaması bir problem işareti olabilir.
Görüldüğü gibi çıbanın ortaya çıkması için bünyenin güçsüzleşmesi gerekiyor. Bu sorunla karşılaşmamak için olabildiğince sağlıklı beslenmeliyiz. Psikolojik olarak da kendimizi saldığımız zamanlar bu küçük yaraların ya da şişkinliklerin çıkmasını da etkiliyor.
Menü
En Çok Okunanlar
Neden 30 gün oruç tutuyoruz?
Mayıs 2018
Akciğer Yarası Neden Olur, Nasıl İyileşir?
Şubat 2018
Gelmiş Geçmiş En İyi Sporcular
Şubat 2018
Selfie Çubuğu Nasıl Kullanılır
Şubat 2018
Peygamberimiz ramazan’da ne yerdi
Mayıs 2018
Satranç Nasıl Bulundu? Tarihçesi
Şubat 2018
Çocuklarda Karın Ağrısı Nasıl Geçer
Şubat 2018
Türkiye’nin en tehlikeli hayvanları
Mayıs 2018
En Çok Bitcoin Kazandıran Siteler
Şubat 2018
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler 🍪 kullanıyoruz. Çarşı Medya'yı kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.