Çarşı Medya
Asistan

Çocuklarda Beslenme Önerileri

Çocuklarda Beslenme Önerileri

Annelerin çocuklarıyla çatıştığı konulardan biri de beslenmedir. Beslenme konusunda çocuklar fazla inatçı davranabiliyor. Baştan belirtmek gerekir ki bu durum yine ebeveynlerin tutumundan kaynaklanıyor. Düzenli yeme alışkanlığı aşılamamak, yemek saatlerini aksatmak, kendi yemediği şeyleri çocuğa yedirmeye çalışmak ve o yemeklerle ilgili yaşantı sahibi olunmaması çocukların beslenmesini olumsuz etkiliyor. Bütün bunlar dikkate alınarak neler yapabileceğinize bakalım.

Beslenme Konusunda Aileye Düşen Görevler

Düzenli Kahvaltı: Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için ilk adım kahvaltıdır. Çocuklar mutlaka kahvaltı ile güne başlamalıdır. Hem beslenme açısından hem de psikolojik açıdan kahvaltı demek günün başlaması demektir. Bu rutini hayatınıza geçirmeniz gerekir. Kahvaltı çocuklara enerji verir gün boyu ya da öğlen yemeğine kadar onun zinde olmasını sağlar. Kahvaltıdan sonra da öğle ve akşam yemeklerine dikkat edilmeli ve sağlıklı besinler tercih edilmelidir.

Ara Öğünlerde Atıştırmalık Tercih Edilebilir: Öğün aralarında çocuklar sağlıksız abur cubur tüketmeyi çok seviyor. Onlar bu konudaki sakıncaların farkında değiller. Ama siz farkındasınız. Onlara abur cubur yerine sağlıklı gıdalar ve besinler sunabilirsiniz. Meyve ve doğal besinlerle sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

Örnek Olmalısınız: Çocuğunuz sebze yemeklerini yemiyor mu? Yoksa onların tabağına ıspanak koyarken siz başka şeyler mi yiyorsunuz? Çocuklar küçüklükten itibaren evde ne görür ve ne yemeğe alışırsa onunla beslenir. Siz ona bu konuda örnek olmalısınız.

Tabağını Süsleyebilirsiniz: Yemek yedirmede çok işe yarayacak bir yöntem varsa o da tabağı süslemektir. Düşünsenize küçücük bir çocuk ve hayal dünyasının çok aktif olduğu zamanları yaşıyor. Tabağında gördüğü gülen yüzlerin ya da süslü yemeklerin onu ne kadar etkileyeceğini bir düşünün!

Peşinden Koşmayın: Çocuklara yemek yedirirken yapacağınız en büyük hatalardan biri de kaşıkla peşinden koşmaktır. Bunu yaparsanız daha da uzaklaşacak ve yemek yemeği istemeyecektir. Üstelik onun peşinden koşmanıza alışacak ve isteklerini size bu şekilde yaptırmayı öğrenecektir. Bu üslupla yetiştirilen çocukların şımarık ve söz dinlemez olması normaldir. Bunun için birkaç kez denedikten sonra onu rahat bırakmalısınız. Acıkınca kendi gelip yiyecektir. Fakat burada bir detayı atlamamak gerekir ki o da bu süreçte abur cuburları ortadan kaldırmaktır.

Yaşantı Oluşturmak: Yine çocuk beslenmesinde önemli detaylardan biri de yaşantı oluşturmaktır. Çocuklarınızla birlikte sebze alışverişi yapıp bu sırada onlara nasıl yemekler yapacağınızı nasıl sağlıklı çocuklar olacaklarını anlatabilirsiniz. Bu durumda yemek öncesi onlara söz konusu yemek ile ilgili alışveriş yaptırmış olacaksınız.

Başka bir seçenek de bahçenize birlikte sebze ekip dikebilirsiniz. Onları kendi elleriyle yetiştiren çocuk severek yiyecektir.

Yukarı