Giriş Yap
Çarşı Medya kullanıcı arayüzüne giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve parolanızı girin.
Çocuklarda Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar?
Aynı yaşta olan kızların ve erkeklerin boyları beş yaşındayken farklı, 10 yaşındayken farklı, 20 yaşlarına gelindiğinde ise tamamen büyük bir farklılık yaşandığını ortaya koyuyor. Çocuklarda her bölgede kızlar çok daha hızlı büyürken, 16 yaşına gelindiğinde, ileri ki süreç için bu durum tersine döner. Vücuttaki hormonlar kendini göstermeye başladığında ve çevresel koşullardan etkilenme süreci yavaş yavaş azaldığında, kişinin uzama hızı da bir o kadar azalacaktır. Uzama süreci erkeklerde 20 yaşına kadar sürebilirken, kızlarda genellikle en geç 18 yaşında son bulabiliyor. Boy uzaması ile ilgili olarak azalmayı tetikleyen temel faktörler arasında ise şunlar gösterilebilir;
- Stres
- Uyku düzeni
- Kötü alışkanlık
- Hastalık veya köklü sorunlar
- Kalıtsal etkenler
- Beslenmede düzensizlik
- Yaş ve Boy Uzama Ortalaması
Bulunulan ortama bağlı olarak boyun etkilenmesinin yanı sıra, gelişim çağının durumu ve nasıl bir gelişim evresinde bulunulduğu da bölgelere göre değişiklik gösterebiliyor.
Siyahi çocuklarda gelişim süreci tamamen çapraz bir şekilde yaşıtlarına, beyaz ırktan çocuklara kıyasla olağanüstü bir hızla gerçekleşebiliyor. 15 yaşındaki siyahi çocuğun ulaştığı boya ve kiloya, 19 yaşındaki beyaz genç ulaşamayabiliyor.
Gelişim evrelerinde olduğu gibi uzama evrelerinde de Kuzey bölgelerde nesli devam etmiş olan kişilerde erkek ve kadınlardaki boylar ortalamada düşüktür. Günümüzde bu ortalama genetiği değiştirilmiş ürünlerle yavaş yavaş bozulmaya başlanmıştır.
Kuzey yerlileri arasında erkeklerde boy ortalaması 1,66 civarındayken, kadınlarda bu değer 1,53 ortalamasında kalıyor.
Güney yerlilerinde kıtlık ve açlıktan çok fazla mağdur olmayan bölgelerde aynı ortalamalar erkeklerde 1,70’in üzerine çıkarken, kadınlarda 1,59 değerlerine yükselebiliyor.
Uzamada Kalıtım ve Çocuklar
Çocuklarda özellikle kalıtım boy açısından bakıldığında son derece büyük bir öneme sahip oluyor. Bazı çocuklarda kalıtımsal yapıya göre kas gelişimi çok daha başarılı bir şekilde sürerken, bazı çocuklarda ise bu durum kemik gelişimine kalabiliyor. Böylelikle çocuklarda boy uzama süreci ve buna ek olarak gelişim çağı doğrudan aileye bağlı olarak görülebiliyor.
-Esneme Hareketleri ve İkizler
Esneme hareketleri özellikle uzun vadede uygulandığında, yapılan deneylerde çocuklar arasında çok büyük farklar olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı aileden olan ve aynı zamanda ikiz olarak tanımlanan çocuklardan bir tanesi farklı bir şekilde, diğeri ise farklı bir şekilde yetiştirilmiştir. Birine sürekli olarak esneme hareketleri yaptırılmış, yüzme ve diğer boy uzatmayı destekleyici aktiviteler uygulanmışken, bir diğerine ise bu tarz aktiviteler uygulanmamıştır. Gençlerin yaşları 15’e geldiğinde, aralarındaki boy farkı gözle görülür derecede olmuştur. Aslına bakıldığında nasıl bir çevrede büyüdüğümüz, ne yiyip içtiğimiz de doğrudan kaslarımızı ve kemiklerimizi etkileyen süreci ortaya koyuyor.
Menü
En Çok Okunanlar
Neden 30 gün oruç tutuyoruz?
Mayıs 2018
Akciğer Yarası Neden Olur, Nasıl İyileşir?
Şubat 2018
Gelmiş Geçmiş En İyi Sporcular
Şubat 2018
Selfie Çubuğu Nasıl Kullanılır
Şubat 2018
Peygamberimiz ramazan’da ne yerdi
Mayıs 2018
Çocuklarda Karın Ağrısı Nasıl Geçer
Şubat 2018
Satranç Nasıl Bulundu? Tarihçesi
Şubat 2018
Türkiye’nin en tehlikeli hayvanları
Mayıs 2018
En Çok Bitcoin Kazandıran Siteler
Şubat 2018
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler 🍪 kullanıyoruz. Çarşı Medya'yı kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.