Giriş Yap
Çarşı Medya kullanıcı arayüzüne giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve parolanızı girin.
Google’ın Işık Hızında İndekse Geleceği İçerik Yazmanın 8 Benzersiz Yolu!
Dünyada tartışmasız internet kelimesinin karşılığı; Google’dır. Google sunucularının sadece 1 dakika kapanması / çalışmaması neticesinde dünya çapında internet kullanımı yüzde 30’lara kadar düşecektir. Bu yüzden internetin altın çocuğu ya da sahibi gibi tanımlar onu tarif etme konusunda hatalı olmaz. Bir dakikada dünya çapında ‘’Google’da yapılan arama sayısı’’ ise 25-30 milyon arasında. Bu sayı tüm hafta sonlarında 4 katına kadar çıkabiliyor.
Dünya pazarında yer alan 10 şirketten 8.3’ü tamamıyla Google aramalarına ve ADS reklamlarına bağımlı. Yani Google olmazsa gelirleri yüzde 68 azalacak. Yayıncılar ve reklam verenler arasındaki bağı ise Google Adsense sağlıyor. Yayıncılar, siteleri üzerinden elde ettikleri hit ile gösterdikleri reklamlara tıklamalar üzerinden kazanç sağlıyor. Bu reklamların sahipleri ise Google’a rekabet üzerinden tık başı maliyet ödemesi yapıyor. Bu paranın küçük bir kısmı ise yayıncılara ödeniyor. Yayıncılar için ise vazgeçilmez tek kural kaliteli içerik!
İçerik bölümünde ise yine söz sahibi Google’dır. Kaliteli ve benzersiz içerikleri hızlı indeksler ve sonrasında iyi bir sıralamaya sokar. Bu sayede içeriğin bulunduğu site trafik alır. Trafik ise reklam tıklamalarına dönüşür. Yayıncı değil, hizmet siteniz var ise bu trafik, işe ve doğal olarak nakde dönüşecektir. Yazımızda, Google’ın anında dikkat kesileceği içerik yazmanın 8 benzersiz yolunu anlatacağız.
Özgünlük; Sıfırdan Oluşturulan Saf Bilgi!
Yapılan en büyük hata yazacağınızın içerik başlığı hakkında araştırma yaparken, ilk 3 sırada veya daha üşengeçseniz ilk sıradaki sitede yer alan metni okuyup özgünleştirmeye çalışmaktır. Google, zaten var olan (daha önceden bildiği) içeriğin benzerini- kelimelerinin değiştirilmiş halini tekrar indeksleme için heyecanlanmaz! Bu hatayı yaparsanız afili Google botları sizi tüp kuyruğu beklercesine sıraya alacaktır ve sizi sırada unutması çok muhtemeldir. (Eskiler tüp kuyruğunu bilir yeniler için yeni çıkacak IPhone veya PS modellerinin satışı için sıra bekleyenleri örnek verebiliriz. 2014 yılında kuyruğa çadırıyla gelen bir kişiyi uyuduğu için mağaza dikkate almamış ve ürün stoku bitmişti) bu açıdan değerlendirirseniz; var olan içeriği değiştirip öznesini, yüklemini baştan yazıp yeni kalıp cümleler kurmakla bu dev yapay zekayı kandıramazsınız. Cümlelerinizin tamamı benzersiz olmalıdır. Tıpkı kütüphane zamanları gibi… Eski günlerde öğrencilerin ödevlerini sadece kütüphanelerden birçok farklı kitaplardan araştırıp notlar alarak bunları bir araya getirip oluşturdukları ödevler gibi emek vermelisiniz. Emeğinizin karşılığını mutlaka alırsınız. Google hakkaniyet konusunda kendini hala geliştirmeye çalışan, sloganı, okuyucusuna en doğru bilgiyi en hızlı sürede ulaştırmak olan bir kuruluştur. Bunu unutmayın!
İçeriğinize Giden Yola Hansel ve Gretel Gibi İpuçları Bırakın…
Evet, en doğru tabir attığımız bu spesifik başlık! İçeriğiniz ne ile alakalı, hedef kelimeleriniz ve kullandığınız alt başlıklar neyi cevaplıyor? Meta açıklamaları ve SEO eklentilerinde sizden istenilen bilgiler Google’a ön sunum yapmak içindir. Meta açıklamasını doğru bir şekilde içerikle alakalı yazarsanız tam bir uyum olacaktır. İçerikte bahsetmediğiniz konulara meta açıklamasında yer vermemeniz hayati önem taşıyor.
Sitelerin meta bölümüne sadece anahtar kelime yazılması bir başarı öyküsü getirmez. Belli algoritmalardan ak bir şekilde geçmeniz zordur. 160 karakter sınırı içinde hedef kelimenizin geçtiği bir cümle en doğru seçimdir.
SEO eklentisi kullanmazsam ne olur; İçeriğinize güveniyorsanız, SEO eklentisi kullanmanıza gerek yoktur. Ama sitenizin otoriter olması, kopya içerik barındırmaması ve hız olarak istenilen değerlerde olması gerekir. İndeks hızı belki yavaş olacaktır ama bunu manuel bot çağırarak çözüme kavuşturabilirsiniz. Meta açıklaması yazmadan, SEO eklentisi kullanmadan yayına alınan içerikte SPOT kısım ve alt başlıklar söz sahibi olacaktır. Yazımızın devamında bu konuların ne kadar önemli olduğunu vurgulayacağız.
İpuçlarından bir diğeri ise SEO başlığıdır. Kesinlikle içerik başlığı ile benzer anlamı taşıyan farklı bir başlık atmanız gerekir. Bu sayede eliniz güçlenecek ve farklı arama sonuçlarında da sıralama alabileceksiniz.
İlk Görünüş... Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol!
Dış görünümde profesyonellik en iyi koruma biçimidir. Google botları içeriği taramaya geldiğinde tamamını almaz. Giriş paragrafını varsa meta açıklaması ve SEO başlığını alacaktır. Bu ön taramadır. İlerleyen zamanlardaki bu süreç 2-3 ayı bulabilir; tüm içeriği indeksler. O yüzden ilk sıralama girişi için dürüst olmanız gerekli. SPOT kısmında ifade ettiğiniz konu detayı hakkında yazı devamında detaylı bilgi vermiş olmanız şarttır. Sizi ilk paragrafa göre değerlendirecek olan Google, sonraki gelişinde aradığını bulamazsa sizi arka sıralara atabileceği gibi sıralamadan komple çıkabilir.
Dış görünüş ile Google’ı kandırmanız olanaksızdır. İyi bir içerik ilk paragrafından kendini açık eder. Günümüzde diye başlayan yalın cümleler ve konuyu özetlemeyen paragraflar değersizdir. Ansiklopedi tarzında giriş paragrafları ile hedef kelimeyi çok iyi örtüştürmeniz şart. Verilen bilgi lastik gibi uzatılmadan net olmalıdır. Atatürk ne zaman doğdu? Atatürk 1881 yılında Selanik’te doğmuştur. Bitti. Bu sonuç SNIPPET şansınızı her zaman canlı tutacaktır.
Snippet nedir; Google öne çıkan sonuçlarına Snippet adı verilir. Aramada 1. Sırada olan sitenin içerikten parça detayları sergilenir. Soru – cevap şeklinde bir algoritması vardır. Arama terimi soru olmalıdır. Cevap ise ilgili sitenin içeriğinden bulunur sonuçlarda gösterilir. Siteye girdiğinizde ise Google cevap kısmını sarı ile işaretleyerek size zaman konusunda yardımcı olur bu sayede sorunuza cevabınızı anında alırsınız. Sonuç olarak içerik giriş paragrafımız kısa, net bilgiler içeren bir özet kalitesinde olmalıdır. Detay vermeyeceğiniz konulardan bu kısımda bahsetmeyiniz.
İçerik Karakteri Belirlediğiniz Alt Başlıklardır!
İçerik detayınız nasıl, ne zaman, nerede sorularından uygun olanlara cevap vermelidir. Bunlar alt başlık tasarımını oluşturur. Genel alt başlık dizilimi dışında maddeli oluşum daha verimlidir.
- Listeli içerik adını verdiğimiz bu dizilimde tepede soru olur.
- İçerik kelime sayısı uzundur.
- Alt başlıklar ise sorunun içeriğini oluşturur.
- Eskişehir görülecek yerler; Odunpazarı, Şelale Park, Sazova Parkı, Balmumu Müzesi… Şeklinde sınırsız alt başlıkta bu yerler kullanılır.
- Gezilecek yer isimleri mutlaka H3 yapılmalıdır. Altına ise hakkında bilgi net bilgiler verilmelidir.
- Yazı ne kadar uzun tutulursa Google değeri o kadar artacaktır.
- Gereksiz uzatma cümlelerden kaçınılmalıdır.
- Bu yerlerle ilgili adres ve varsa telefon bilgisi gibi detaylar yazıdan çıkma oranını düşürür. Çünkü ziyaretçi aradığı tüm saf bilgiye buradan erişmiştir. Başka arama sorgusu yapmayacaktır.
Eğer, Eskişehir gezilecek yerler başlıklı makaleye; Eskişehir’de neresi gezilir, Eskişehir’de nereye gidilir gibi yine soru tarzı başlıklar atarsınız içerik hiçbir kelimede sıralamaya girmeyeceği gibi hepsi kendi içinde bir detay isteyen bu 3 temel konuyu tek makale ile Google’a pazarlamaya çalışmış olursunuz. Google soruya cevap bulamaz ve kafası karışır. Size 2. Bir şans vermeye niyeti olmadığından emin olabilirsiniz. Unutmayın sadece bir günde dünya genelinde yazılan içerik sayısı 600.000’den fazladır. Sıradan olursanız dikkat çekmezsiniz. Tıpkı Çarşı Medya sloganımız gibi ‘’içerik nette eşsiz olmalı’’
Kaliteli İçerik Tarifi İpucu; Bir Tutam Yan Başlık! Alabildiğine Tanım Cümlesi…
Yan başlık yol tarifidir. Aranılan bilgiyi içerikten anında bulmak adına kalın yapılmış, devamında tanım cümleleri olan bölümde dikkat çeker. Google bunu seviyor. Analizler ve üzerinde yaptığımız testler neticesinde yan başlıkların kullanıldığı içerikler ile kullanılmayan içerikler arasında büyük sıralama farklarını gözlemledik. Kaliteli içerik tarifi detaylarında ilk 3 sıraya rahatlıkla ekleyebileceğimiz yan başlık kullanımı azami önem teşkil ediyor.
Yan başlık nedir; içerikte can alıcı tanımların yer aldığı okumayı kolaylaştıran ve fark edilmesi kolay bölümlerdir. Dipnot benzeri bölüm olarak düşünülebilir. Konu içinde bahsi geçen bir terimin ne olduğu bilgisinin verildiği alanlardır. Paragraf başında kalın olarak işaretlenir ve 1-2 cümle ile tanımı yapılır. Bu paragraf bir yan başlık örneğini temsil etmektedir.
İçeriğinizde kullandığınız yabancı terimleri her ziyaretçinin bilme olasılığı yoktur. Cümleyi net anlamaları için bu kelimeyi araştırmak adına siteden çıkabilirler. Bu durumda cümlenin hemen altına bu terimin adını yazıp iki nokta ile tanımını yaparsanız yan başlık kullanmış olursunuz ayrıca okuyucuya bilgi yüklemesi yapmanızda sitede kalma süresini uzatmış olacaktır.
La Casa de Papel Oyuncuları! Merlin’in Sakalı! Maddeleme Büyüsü…
- Alvaro Morte
- Ursula Corbero
- Itziar Ituno
- Miguel Herran
- Alba Flores
- Jaime Lorente
- Pedro Alonso
- Esther Acebo
Alt başlığımız; La Casa de Papel oyuncuları aramasında sonuç olarak bizi çıkarabilir. Ama La Casa de Papel Oyuncuları ve lakapları, La Casa de Papel oyuncuları ve dizi isimleri gibi aramalarda biz olmayacağız.
Soru cümlesi birden fazla kişi, yer ya da terimin cevabını istiyorsa; bunu maddeleme ile arada cümle olmadan vermemiz Snippet sebebidir. Yukarıda net, doğru maddeleme örneği vererek başladık. Ama bu yeterli mi? Çoğumuz bu kişilerin adlarından temsil ettikleri oyuncu kim bilmiyoruz. Google’da bunu bilmek ister. O zaman yan başlık ile konuya devam etmek makale kalitemizi zirvelere çıkaracaktır.
Alvora Morte; Dizideki takma adı Profesör olup, dizide gerçek adı Sergio Marquina’dır.
Yukarıdaki yan başlıkta takma adı kelimesini geçirmiş olmamız Google’a net mesajı verdi. Tüm oyuncuları bu şekilde detaylandırarak üstümüze düşen görevi yapıp gerisini Google’a bırakacağız. Maddeleme ve soru arasına cümle koymamak en temel ipucudur.
Evet, maddelemenin büyüsü dedik peki, Merlin’in sakalıyla ne ilgisi var? Efsaneye göre büyücüler çağının en büyük büyücüsü Merlin’di. Ölümünden sonra diğer büyücüler arasında argo kelime olarak Merlin’in Sakalı kelimesi kendine yer buldu. Şaşkınlık ifadesi olarak kullanılır. Bu alt başlık içinde kullanma nedenimiz tamamen budur. Maddelemenin büyüsü içeriğinize değer katar ama doğru bir tarif ile kullanılmalıdır.
Dostlarına El Salla! Belki İhtiyacı Olan Vardır… İç Link Güçlendirir!
İçeriğinizde bahsi geçen bir konu sitenizde makale olarak yer alıyorsa bu kelimeye o makalenin linkini vermek ‘’iç link’ olarak tanımlanır. Bunu içeriğimizin başında ‘’Eskişehir Görülecek Yerler’’ kelimesine uyguladık. Makalemizde bahsi geçen bu kelime hakkında çok geniş bir yazımız sitemizde mevcut. Bu yazımızı okuyan kişi eğer merak ediyorsa bahsi geçen kelimeye tıklayarak okuyabilsin diye göz kırptık. Google bu link yapısına aşıktır.
Her içeriğinizde farklı bir makalenize bire bir örtüşen link vermeniz yazılarınızı güçlendirir. Her içerik birbirini arasında bağlantılı olursa link yapınız sorunsuz demektir. Ayrıca yeni içeriğinize gelen Google botları, bu içerikteki linklenmiş yazıya da mutlaka bir kez daha uğrayacaktır. Özellikle cep telefonu teknolojisi bu seviyeye gelmişken mobil cihazlardan alınan trafik çok yoğun olduğu için iç link yapısı; ziyaretçinin site içi gezinmesini kolaylaştırmakta. (Bu cümlede iç link yapısına bir örnek linkleme yapılmıştır.)
Cut- Copy- Paste Muhteşem Üçlüyse; Kalın (bold), İtalik (italic), Altı Çizili (underlined) Tek Yumurta Üçüzüdür!
Microsoft Word vb. dokümanları oluştururken bize sunduğu bu 3 farklı yazı betimleme özelliğini Google aynen benimsedi. Kalın (bold) yaparak anahtar kelimeleri belli etmek işe yarıyorsa neden italik ve altı çizili kısımlar üvey evlat muamelesi görüyor? Google sansasyonel bir açıklama yaparak italik ve altı çizili yazıları reddetmediğine göre bunlarda bir işe yarıyor olmalı? Evet.
Kalın (bold); Ana anahtar kelimenin botların gözüne sokulmasını sağlar ve en önemli kelimelerde bu işlem yapılmalıdır. Kelimelerin fontunun kalın ve koyu siyah görünümde olmasını sağlar.
İtalik (italic); Kelimenin sağa doğru eğik görünüm kazanmasını sağlar. Bir tık daha önemsiz cevap cümlelerinde kullanılmalıdır.
Altı çizili (underlined); Kelime ya da cümlenin altına bir çizgi atılır. Önemli cümlelerde kullanılmalıdır. Tüm cümlenin altı çizilmelidir.
İçeriğinizde bu üç yönteminde örnekleri olmalıdır. Özellikle makale giriş paragrafında üçünün kullanılması çok farklı sonuçlar almanıza neden olacaktır.
İçerik indeks hızının artması için 8 çok önemli tecrübeyle test edilmiş yolları öğrendik. Bir içerikte kullanılan bu yöntemler ile iyi bir sıralama almamanız mümkün değildir. Dürüst olun, emek verin ve bekleyin… Hepsi bu kadar! Unutmayın yenilikçi içerik basitçe devrin kralıdır! Onu kelimelerin kümesi ile taçlandırın!
Menü
En Çok Okunanlar
13 Soruda Kusursuz Makale Yazarlığı Yapmak
06 Şubat 2021
Mükemmel Sosyal Medya Metni Yazmak İçin 7 Unsur
13 Nisan 2021
Makale Nasıl Yazılır?
06 Şubat 2021
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler 🍪 kullanıyoruz. Çarşı Medya'yı kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.