Giriş Yap
Çarşı Medya kullanıcı arayüzüne giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve parolanızı girin.
Guinness’te Bulunan Uzayla İlgili 18 İlginç Bilgi
İçerisinde birbirinden ilginç rekorları bulunduran Guinness Rekorlar Kitabı’nın bu yılki serisinde uzay, kendisine oldukça geniş bir yer bulmuştur. Bu makalemizde sizlere Guinness Rekorlar Kitabı’nda geçen uzayla ilgili ilginç bilgileri derledik.
Buzz Aldrin’in Adı
Gerçek adı Edwin Eugene Aldrin olan Buzz Aldrin, “Buzz” lakabını brother (kardeş) kelimesini “Buzzer” olarak telaffuz eden kız kardeşinden almıştır. 1988 yılında adını resmi olarak Buzz Aldrin olarak değiştirmiştir.
Chris Hadfield (Uzayda Yürüyen İlk Kanadalı Astront)
Chris Hadfield’in Space Oddity isimli YouTube videosu, 4 Nisan 2017 itibariyle 35,5 milyon kere izlenmiştir. Ayrıca, Chris’in yükseklik korkusu vardır.
İlk uzay yürüyüşü esnasında Chris, astronot kıyafetindeki bileşenlerin kendisine bulaşmasından dolayı geçici olarak kör olmuştu.
Ay İle Dünya Arasına 8 Gezegen Komşumuz Sığabilir!
Dünya ile ay arasındaki uzaklık yaklaşık olarak 406,700 kilometredir. Bu mesafe; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Neptün ve Plüton’un toplam çapından daha çoktur. Bu 8 gezegenin toplam çapı 387,941 km’dir. Yani Ay ile Dünya’nın arasına Güneş sistemindeki 8 komşumuzun tamamı sığabilir.
Apollo 11 Astronotları Miras Olarak İmzalı Fotoğraflarını Bıraktılar
Apollo 11 astronotları hayat sigortası yaptıramamışlardır. Bu nedenle astronotlar ilk aya iniş görevinde bir sorun çıkması durumunda ailelerinin açık artırmayla satmaları için fotoğraf imzalamışlardı. Fotoğraflar bir arkadaşları tarafından tarih damgası vurularak 16 Temmuz 1969’da (fırlatma günü) posta ile astronotların ailelerine gönderilmişti.
Ay Yüzeyindeki Yer Çekimi Dünyadaki Yer Çekiminin Yaklaşık Altıda Biridir
Yani eğer astronotlar ağır ve hantal kıyafetler giymek zorunda olmasalar, Dünya’dakine nazaran altı kat daha yükseğe sıçrayabilirler.
Gezegenimizin Uydusu Ay, Yavaş Yavaş Bizden Uzaklaşıyor
Dünya’nın uydusu ay, senede 4 cm’lik bir hızla bizden uzaklaşmaktadır. Bu hız, el tırnaklarımızın uzama hızına çok yakındır.
Apollo Görevinde Kullanılan Bilgisayarlar Ekmek Kızartma Makinesinden Daha Basit Yapıya Sahipti!
Evet, ilginç ama öyle. Sadece 64 kb hafıza ve 0,043 mHz işlemciye sahip olan Apollo bilgisayarı, modern bir ekmek kızartma makinesinde bulunan Başla/Dur elektroniklerinden bile daha basitti. Ayrıca, ortalama bir USB hafıza aya insan gönderilme görevlerinde kullanılan bilgisayarlardan daha güçlüdür.
Aya Giden İlk İnsanları Taşıyan Satürn V Roketi, Hala Uzaya Fırlatılan En Büyük Rokettir
Aya giden ilk insanları yıllar önce taşıyan Satürn V roketinin yakıt deposu tamamen dolu haldeyken roketin ağırlığı 2900 tondu. Günümüzde bile uzaya Satürn V’den daha büyük bir roket gönderilmemiştir.
Apollo Astronotlarının Bırakmış Olduğu Ayak İzleri Halen Ayda Durmaktadır.
Apollo göreviyle aya giden astronotların ayda bırakmış oldukları ayak izleri hala bozulmadan ayda durmaktadır. Bu da ayda atmosferin olmadığını, izleri aşındıracak bir rüzgâr ya da hava koşullarının olmadığı anlamına gelir.
Gözlemlenebilen En Pembe Gezegen
Şayet Guinness’te En Pembe Gezegen ödülü olsaydı, Başak Takım Yıldızı’nda yeni oluşmuş olan GJ-504B gezegeni kazanırdı. Magenta ya da kiraz kırmızı renginde parlayan bu gezegen gözlemlenebilen en pembe gezegendir.
11 Milyar Dünya ve Benzeri Yaşama Müsait Gezegen
Şubat 2016 itibariyle bildirilen rapora göre 2085 onaylı ekstra solar gezegen keşfedilmiştir. Ulusal Bilim Akademisi’ne göre sadece Samanyolu galaksisinde 11 milyar dünya ve benzeri yaşama müsait gezegen olabileceği tahmin ediliyor.
Plüton, dünyadan 4,8 milyar kilometre uzaklıktadır. En büyük özelliklerinden biri, tonbaughrgio adı verilen ve kalbi andıran şekilli bölgedir. Plüton’un yüzeyinin hemen üzerinde pus katmanları yaratan atmosferi, nitrojenden oluşmuştur.
Dünyadan 4,8 milyar kilometre uzaklıkta olan Plüton’un en büyük özelliklerinden birisi “tonbaughrgio” adı verilen ve kalp şekline benzeyen bölgeye sahip olmasıdır. Ayrıca, Plüton’un yüzeyinin hemen üzerinde sis katmanları yaratan atmosferi nitrojenden oluşmuştur. Bilindiği üzere Plüton 2006 yılında Uluslararası Anatomi Birliği’nin tanımladığı Güneş Sisteminde Bir Gezegen Olma koşullarına uymadığı gerekçesiyle gezegen olmaktan çıkarılmıştır. Plüton Cüce Gezegen sınıfına girmiştir.
New Horizons’un Ekibi İle Uzay Gemisi Arasında İletişim Koptu
4 Temmuz 2015’te gerçekleştirilen görevde New Horizons’un ekibi ile uzay gemisi arasındaki iletişim koptu. İletişimi tekrar sağlayabilmek için yoğun çalışmalara girişen ekibin aralıksız 24 saat çalışması gerekmişti.
Astronot Kıyafetleri
Giymesi oldukça zahmetli olan astronot kıyafeti giymek yaklaşık 45 dakika sürer. Astronot elbisesinin beyaz renkli olmasının sebebi, güneşin 135*C’yi aşabilen direkt ısısını yansıtmaktır. Bu ağır elbiseyi giyen 200’ü aşkın astronot uzayda yürüyüş yapmıştır.
Her ne kadar en uzun uzay yürüyüşü biraz daha uzun sürmüş olsa da yapılacak işlere göre bir uzay yürüyüşü 8 saate kadar sürebilir. İlk birkaç saat boyunca astronotlar vücutlarından nitrojenin atılması için saf oksijen solurlar. Aksi taktirde gaz baloncukları oluşarak, eklemlerde, “vurgun” olarak da bilinen ağrıya neden olabilir.
Uzay Yürüyüşü
En uzun uzay yürüyüşü tahmin edilenden biraz daha uzun sürmüştür. Zaten bir uzay yürüyüşü, yapılacak olan işlere göre 8 saate kadar sürebilir. Astronotlar ilk birkaç saat boyunca vücutlarından nitrojenin atılması için saf oksijen solurlar. Aksi taktirde gaz baloncukları oluşur ve eklem bölgelerinde ciddi ağrılara neden olabilir.
Satürn’ün Halkaları
Satürn’ün halkaları, gezegenin çok sayıdaki uyduları tarafından yörüngede tutulur. Bu halkalar kalıcı değildir. bazı halkalar, mikro meteoritlerin devamlı yağmasından dolayı yok olmaktadır. Bilim insanları yaklaşık 100 milyon sene içerisinde Satürn’ün halkalarının yok olabileceğini tahmin etmektedir.
Kara Delikler
Büyük yankı uyandıran Yıldızlararası filmindeki karadelik, ilk başta bilimsel açıdan çok doğruydu. Öyle ki, deliği çevreleyen yığılma diskinde ışığın rengini ve yoğunluğunu etkileyen Doppler etkisi bile dahil edilmişti.
Kara delikler uzayı ve zamanı çarpıtır. Yani kara deliğe yaklaştıkça zaman yavaşlar.
Kara delik terimi 1967 yılında ABD’li Profesör John Wheeler tarafından bulunmuştur.
Olay ufku, gökbilimcilerin, kara deliklerin dış çeperlerini tarif etmek için kullandıkları terimdir. Olay ufku sınırının geçilmesi durumunda ışık dahil hiçbir şey kara deliğin çekim gücünden kurtulamaz ve kara deliğin içine doğru çekilir.
Menü
En Çok Okunanlar
Neden 30 gün oruç tutuyoruz?
Mayıs 2018
Akciğer Yarası Neden Olur, Nasıl İyileşir?
Şubat 2018
Gelmiş Geçmiş En İyi Sporcular
Şubat 2018
Selfie Çubuğu Nasıl Kullanılır
Şubat 2018
Peygamberimiz ramazan’da ne yerdi
Mayıs 2018
Çocuklarda Karın Ağrısı Nasıl Geçer
Şubat 2018
Satranç Nasıl Bulundu? Tarihçesi
Şubat 2018
Türkiye’nin en tehlikeli hayvanları
Mayıs 2018
En Çok Bitcoin Kazandıran Siteler
Şubat 2018
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler 🍪 kullanıyoruz. Çarşı Medya'yı kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.