Çarşı Medya
Asistan

Güllaç Neden Ramazan’da Yenir

Güllaç Neden Ramazan’da Yenir

Sorunun cevabını Anteplilerden öğrenmek gerekir. Gaziantep'te Dünyanın en meşhur baklavacıları, tatlı sonrası süt ikram ederler. Yoğun süt ağırlıklı güllaç tatlısının, mideyi rahatlatma özelliği, güllaç neden Ramazan'da yenir sorusunun yanıtı olabilir.

Ağır yemekler, ağır tatlılar gibi mideye asit salgısını yoğun ve farklı şekilde yapacak besin/ beslenme çeşitlerinin rahatsızlıklarını önlemek için ''sütsü'' gıdalar tüketilir. Güllaç tatlısının temeli, süttür. Gülsuyu, tatlının keşfinden çok sonra eklenmiş ve tatlının adı zamana bağlı olarak güllaç olmuştur.

Güllaç Nasıl Keşfedildi?

Osmanlılar Döneminde, özellikle Ramazan ayı için hazırlanan güllü aş tatlısı, mide hazımsızlığı ve sindirim sistemine katkıları nedeniyle, Osmanlı mutfaklarında yapılmaya başlanmıştır. Özellikle şehzadeler için yapılan sütlü yufkanın temeli, ekmeğe süt batırmak alışkanlığından gelir.

Hemen herkesin denediği sütlü ekmek, bebek bisküvilerini süt içerisinde eritmek, zamanla yufkanın sütle yumuşatılmasını getirmiştir. İftar yemeklerinden sonra, laktik asit salgılarının düzenlenmesi, tüm gün aç kalan midenin ağrılarını gidermek ve hazmı kolaylaştırmak için yapılır.

15.YY'dan bu yana süslenerek ve her Ramazan'da sofralardaki yerini alarak bir gelenek olan güllaca, gül suyu eklenmesi sonradan eklenen bir özelliktir. Zengin Osmanlı mutfağında gül şerbetleri eksik olmayan en özel lezzetlerden biriymiş. Gül reçeli, gül şerbeti ve zamanla gül suyuna dönüştürülen lezzetli tatlı, sindirim sisteminin en büyük yardımcılarından biridir. Yufkanın sütle beslenmesi ise, sütün tutulması içindir.

Güllaç Neden Sadece Ramazan'da Yapılır?

Çeşitli nedenlerle yapılan yemekler, içecekler ve tatlılar bir süre sonra alışkanlık ve geleneğe dönüşür. Osmanlılar zamanında saray aşçıları, dünyanın en becerikli ustalarından oluşmaktaydı. Sadece Türk aşçılar değil, Osmanlı'nın ulaştığı her noktadan ve etnik kökenlerden muhteşem lezzetler, sofraları donatırdı.

Türk mutfağının temelini oluşturan yemeklerin büyük kısmı, Osmanlı geleneklerinden geliyor. Fakat Osmanlı mutfaklarında ustalar, hünkarlar, aktarlar, şifacılar gibi pek çok çalışan ve insan sağlığına en özel sunumları yapan mutfak ustaları bulunurdu. Güllaç ve diğer yemeklerin çoğu, zamanın hekimleri, ustaları, kalfa ve aşçıbaşılarından, sağlık formülleriyle keşfedilmiş yemeklerdir.

Güllaç Tatlısının Faydaları Nelerdir?

Güllaç neden Ramazan'da yenir sorusunun yanıtı; ''tamamen geleneksel'' olarak yanıtlanmasının tek nedeni budur. Zamanla sadece bir ritüele dönüşmüş fakat Ramazan'ın insan sağlığına katkı sağlayan en önemli ''gıda''larından biridir.

Tatlı halini alması, yine zamanla şekillenmesi ve çocuklarında tatlı kıvamında rahatlıkla tüketebilmeleri içindir. Üstelik süt, tatlı ve yemek sonraları ağız- diş- diş eti ve damağı temizlediği için diş çürüklerini de önler. Antibiyotikleri bile etkisiz hale getirebilen süt, iftar sofralarında yenen çok fazla ve karıştırılan yemeklerin, zehirli etki oluşturmasını önler. Yumuşak yufka ile alındığında, mideyi rahatlatıcı etkisi vardır.

Gülsuyunun faydaları ise; ağrı kesici, bronşları açıcı ve iltihap sökücü özellikleri vardır. Cilt sorunlarını tedavi ederken, rahatlatıcı bir etkisi vardır. Baş ağrısı, stres ve ödemi atmak için idealdir. İftar sonrası onca yemekten sonra rahat uyumak için idealdir.

Yukarı