Çarşı Medya
Asistan

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalbi besleyen damarlarda kan akımının çeşit sebeplerden dolayı ani olarak azalmasına, kalbi oluşturan damarların kan pıhtısı ile tıkanmasına bağlı olarak oluşur. Kalp krizine neden olan etmenlerin başında kolesterol, tansiyon, aşırı kilo ve sigara kullanımı gelir.

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?

Kalp krizi genelde göğüs ağrısı olarak hissedilir. Ancak bu ağrı eğer 20 dakikadan fazla sürüyorsa, nefes darlığı ve mide bulantısı oluşturuyor ise kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz.
Soğuk terleme ile birlikte gelen çarpıntı, aşırı halsizlik, endişe ve baş dönmesi gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Ancak diyabeti olan kişilerde ve nörolojik rahatsızlığı olanlarda ağrı hissedilmez. Ağrıdan ziyade bu kişilerde baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı oluşur. Halk arasında sol kolun ağrıması kalp krizi riski olarak yorumlanır. Ancak ağrı sağ kolda da hissedilebilir. Bazı durumlarda ise parmaklarda, çene ya da dişlerde ağrı hissi kalp krizi belirtileri olarak gözlemlenmiştir.

Eğer kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız ve çevrenizde size yardım edebilecek kimse yok ise 112 acil hattını arayın. Size yardım gelene kadar küçük öksürükler ile kalp atışlarınızı düzene sokmaya çalışın. Kalp krizi sırasında 1 adet aspirin çiğnemek ise araştırmalara göre riski %23 oranlarında azalmakta.

Kalp Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür?

Özellikle ailesinde kalp hastalığı görülen kişilerin daha çok dikkat etmesi gerekir.

40 yaş sonrasında kalp krizi riski artmaktadır. Dolayısıyla bu yaşlardan sonra düzenli olarak doktor kontrolünden geçmekte fayda var.

Araştırmalara göre erkeklerde kadınlara oranla kalp hastalığı 4 kat daha fazla görülür. Kadınlarda bulunan östrojen hormonunun kalp krizine karşı koruyucu bir etmen olduğu öne sürülmüş. Bu nedenle de menopoz sonrası dönem içinde bulunan kadınlar daha dikkatli davranmalı. Çünkü menopoz döneminde östrojen hormonu azalır.

Aşırı kiloya sahip olan kişilerin, sigara kullananların, diyabet rahatsızlığı olan ve tansiyon rahatsızlığı olan hastaların kalp krizi riski daha yüksektir.

Kalp Krizi Riskini Azaltmak İçin…

1.Hareket Edin

Düzenli egzersizler hem kalbinize hem zihninize iyi gelecek. Günde 40-45 dakikalık yürüyüşler yapmayı alışkanlık haline getirin.

2. Kolesterole Dikkat!

Sağlıklı yiyecekler ile beslenmeye çalışın. Özellikle donmuş yağ içeren besinlerden uzak durun. Mümkün olduğunca sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Kolesterolünüzü kontrol altına almak adına doktorunuza başvurun. Özellikle 40 yaşından itibaren check up yapılması en etkili yöntem.

3. Düzenli Uyku

Fiziksel sağlığı ve ruh sağlığını da etkileyen düzenli uyku kalp sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre 5 saatten az uyuyanların günde 8 saat uyuyanlara göre kalp hastalığına yakalanma riski %40 oranlarında artıyor. Bunun yanı sıra 9 saatten fazla uyuyan kişilerde de bu risk devam ediyor.

Sağlıklı Beslenin ve Sigarayı Bırakın

Kalp dostu yiyecekler ile aranızı iyi tutmanızda fayda var. Özellikle badem, fındık ve ceviz kanda pıhtılaşmayı azaltıyor. Bunun yanı sıra domates kolesterolü düzenleyerek kalp hastalıkları riskini azaltmakta. Katı yağlardan, içeriğini bilmediğiniz hazır gıdalardan ise uzak durun.

Yukarı