Çarşı Medya
Asistan

Kredi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır?

Kredi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır?

Bugünlerde kredi almak o kadar kolay ki, tek bir kısa mesaj atarak bile dilediğiniz miktarda krediye sahip olabiliyorsunuz. Bu kredilere uygulanan faizin yanı sıra bankalar bir de dosya masrafı adı altında ekstra ücret talep ediyor. Kredi çekerken sizden talep edilen kredi dosya masrafları nasıl geri alınır? İzlemeniz gereken adımları sizin için derledik.

Kredi Dosya Masraflarını Geri Almak İçin Yapmanız Gerekenler

Dosya masrafı olarak sizden alınan ücreti geri alabilmek için dosya masrafı itiraz dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Bu dilekçeyi şu şekilde hazırlayabilirsiniz.

Dosya Masrafı İade Dilekçesi

… BANKASI İSTANBUL … ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

… no’lu müşteriniz olarak şubenizden …/…/… tarihli … ay vadeli olarak %… faiz oranı üzerinden … TL … kredisi kullandım. Toplamda … ay ödeme yaptım.

İlgili krediyi çekerken dosya masrafı adı altında tarafımdan ekte makbuzunu sunduğumu … TL tutarında kesinti yapılmıştır. kesilen bu tutarın 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu’na göre haksız şart sayıldığı için tutarın tarafıma iade edilmesini talep ediyorum.

Tarih:

Adres:

Adı Soyadı

İmza

Kredi Dosya Masrafı Talep Etme ve Kredi Dosya Masrafı Hesaplama

İkamet ettiğiniz ya da krediyi aldığınız bankanın bulunduğu ilçelerdeki Tüketici Hakem Heyetleri’ne krediyi çektiğiniz bankalardan kredinin kullanımına ait aldığınız dekont ile de başvuru yapabilirsiniz. Bu işlem sadece 2014 Ekim ayından önce kullanılan kredilerinizde geçerlidir. Diğer durumlarda yukarıda örneğini verdiğimiz dilekçeyi ilgili bankaya gönderebilirsiniz.

Kredi dosya masrafı hesaplamak aslında oldukça kolay. 2014 yılında çıkarılan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği’ne göre bankalar, müşterinin talep ettiği kredi miktarının en fazla binde beşini dosya masrafı olarak alabilir. Yani 20.000 TL’lik kredinin 100 TL, 100.000 TL’lik kredinin 500 TL, 200.000 TL’lik kredinin de 1000 TL’lik dosya masrafı olmaktadır. Siz de çektiğiniz kredi tutarının binde beşi kadarını hesaplayarak kendi dosya masraf tutarınızı hesaplayabilirsiniz.

Kredi dosya masraflarını geri almak için yukarıda bahsettiğimiz adımları izleyebilir ve 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu’na göre haksız şartsayılan kredi dosya masraflarınızı geri alabilirsiniz.

Yukarı