Çarşı Medya
Asistan

New York’taki Araçlı Saldırı ve Artan Saldırıların Nedenleri

New York’taki Araçlı Saldırı ve Artan Saldırıların Nedenleri

Manhattan’da gerçekleştirilen araçlı saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. Yaralıların durumu kritik değil. Yetkililerce yapılan açıklamalarda bu olayın bir terör saldırısı olduğu açıklandı. 

ABD’nin New York şehrinde bisiklet yoluna giren Kamyonet dehşet saçtı. 8 kişinin hayatını kaybettiği ve 11 kişinin yaralandığı saldırının 29 yaşında bir saldırgan tarafından gerçekleştirildiği ve bu olayın daha büyük bir saldırının parçası olmadığı belirtildi.  Saldırganın bir terör örgütüne mensup olup olmadığı bilinmiyor. Gözaltına alınan saldırganın elinde Paintball silahı ve havalı tabanca olması, bu saldırının ‘yalnız kurt’ olarak bilinen durumlardan biri olduğuna işaret ediyor.

 New York’ta üst gelir gruplarının yaşadığı bir muhit olarak bilinen Tribeca bölgesindeki bu saldırı ile ilgili Donald Trump, twitter hesabından yaptığı açıklamaya bu saldırıyı hasta ve dengesiz birinin yapmış olabileceğini belirttikten sonra ‘ABD’de olmaz’ ya da ‘ABD’de değil’ anlamına gelen ‘Not in the USA’ cümlesini ekledi.

Son zamanlarda ABD’de artan saldırılar ve radikal sert söylemler neyin habercisi olabilir?

Sovyet tehdidi ortadan kalktıktan sonra NATO temel varoluş nedenini kaybetti. Devamlılığını sürdürmek için tüm dünyayı ortak bir tehlikeden koruması gerekiyordu. Bazı kesimlere göre NATO’nun bekasının devamını sağlayan yeni tehdit terör oldu. İkiz Kulelere yapılan saldırılardan sonra yükselişe geçen İslamofobi (Islamophobia) ABD ve Batı dünyası tarafından kısa sürede benimsendi. Uluslararası konjonktürde unutulmuş olan din ve milliyetçilik kavramları tekrar yükselişe geçti. Bu durum İslam dininin terörle alakalı görülmesi ve diğer ekstremist terör örgütlerinin şekillenmesine zemin hazırladı.

Sovyet tehdidinden sonra yeni tehlikenin tüm dünya için terör olduğunu belirleyen ve devamlılığına karar verilen NATO, askeri üstünlüğünü korumak adına oluşturulabilecek alternatif diğer uluslararası savunma örgütlerine sıcak bakmıyor. Bunun en net örneği Avrupa Birliği ile olan Transatlantik bağlantılar. Bu noktada  Avrupa’daki Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın şekillenmesine NATO’nun açık bir yönlendirmesi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Avrupa Ordusu gibi bir savunma kuruluşuna kati suretle karşı çıkan NATO, kendisine alternatif oluşturacak her türlü oluşumu kontrol altında tutmaya çalışıyor.

Bugün terör saldırılarının sıklıkla görüldüğü ABD için birçok kesim tarafından dile getirilen konu ise 11 Eylül Saldırılarından sonra suçlanan İslamcı gruplara Afganistan Savaşı sırasında ABD tarafından destek verilmesidir. Mücahitlere verilen bu destek çoğu kesime göre bugünkü terör örgütü sayısının artmasının nedeni olabilir.

ABD İçinde Terör Saldırılarının Artmasının Sosyo-Politik Tetikleyicileri

ABD başkanı Trump’ın söylemleri, ister kağıt üzerinden ister spontane olsun açıkça acımasız ve sert söylemler. Bu anlamda Trump’ın twitter hesabından son saldırı ile ilgili açıklaması ‘Not IN THE USA!’  açıklaması da sanki ‘but anywhere!’ ( ABD’de değil ama herhangi bir yerde) ile devam edebilecekmiş hissi uyandırıyor…

 Bu gibi söylemler ve Trump’ın yabancılara karşı duruşu da farklı değişkenler olarak ABD’de artan saldırıları tetikleyen durumlar ihtimalinde.  Buna ek olarak ABD’nin kitle tüketimi toplumu aşamasına ulaşmış olması ve ABD halkının sosyo-psikolojik durumu da terör ve şiddete meyletmeyi beraberinde getirebilecek nedenler arasında sayılabilir.

Yukarı