Giriş Yap
Çarşı Medya kullanıcı arayüzüne giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve parolanızı girin.
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Belirtileri Neler?
Kulak çınlaması, her yaşta görülebilen yaygın bir şikâyettir. Bu kulak problemi adını Latince bir kelimeden almıştır. Başlı başına bir hastalık olmayıp kulak ya da işitme sisteminde görülen bir sağlık problemidir. Halk arasında her yaştan bireylerin zaman zaman kulak çınlamasından muzdarip olduğunu duyarız. Hemen her yaşta görülebilir. Bazıları ani yaşanan vakalarla ortaya çıktığından daha uzun sürer, bazıları da gelip geçicidir. Genelde patlama gibi yüksek bir gürültüye maruz kalındıktan sonra görülen kulak çınlamaları daha uzun süre kişiyi rahatsız eder. Bir kaza geçirip kaza anında yaşanan ve o bölgeye alınan darbeler de kulak çınlamasının tedavisini zorlaştırır ve uzun süre devam eder. en yaygın ve tedavisi en kolay olan kulak çınlaması kulak kiriyle ortaya çıkan çınlamadır. Böyle bir sebepten dolayı kulak çınlaması şikâyeti olan bireyler belli aralıklarda kulak temizletirler ve çınlama bir süre için geçer. Bu temizleme işlemi kendi kendine yapılacak bir işlem değildir. bu işlem sadece doktor eşliğinde yapılmalıdır. KBB’ye gidilip temizliğin doktor tarafından yapılması gerekir.
Tinnitus Belirtileri
Tinnitus kulaklarda çınlama şeklinde belirti gösterir. Bu çınlama şekli kişiden kişiye değişir. Kimisi bir böcek sesine, kimisi zil sesine, kimisi cırcır böceği, kimisi kuş sesi, kimisi de çan sesine benzetir bu çınlamayı. Herkeste farklı bir ses duyulabilir. Her yaştan bireylerde görülen tinnitusun küçük yaştaki çocuklarda görülme sebebi yüksek gürültüye maruz kalması olabilir. Bu nedenle çocukları gürültülü mekânlardan, gürültülü eğlence yerlerinden uzak tutmak gerekir.
Kulak çınlamaları 2 şekilde belirti verir. Yukarıda bahsedilen farklı çınlama sesleri bazen dışarıdan duyulur bazense kişi sadece kendi duyar. Dışarıdan duyulan çınlama seslerine objektif çınlama; kişinin sadece kendisinin duyduğu çınlama seslerine ise subjektif çınlama sesi denir. Objektif çınlama seslerinin ne tarz bir çınlama olduğu dışarıdan duyulduğu ve teşhis konabildiği için tedavisi daha kolaydır. Ancak subjektif çınlamalarda tedavi zorlaşabilir. Çünkü kişi bu sesleri sadece kendisi duyar.
Kulak Çınlamasının Nedenleri
Kulak çınlamasının birçok nedeni sayılabilir. Bunlar:
- Kulak kiri
- Sıvı birikmesi
- Kulak zarı delinmesi
- Şeker hastalığı
- Tansiyon hastalığı
- Tümörler
- Alerji
- Alınan bazı darbeler
- Patlama
- Kaza gibi nedenlerdir.
Ani yaşanan olayların ve kazaların verdiği rahatsızlık daha da uzun sürebilir.
Kulak çınlamasında en sık görülen etken kulak kiridir. Kulak kiri genelde en yaygın çınlama sebebidir. Bu nedenle KBB’ye giden hastaların kulakları temizlenir. Bu işlem şikâyetler arttıkça sık sık tekrarlanabilir.
Kulak Çınlaması Nasıl İyileşir?
Kulak çınlaması kulakta ya da eklemlerde görülen bir problemle ortaya çıktığından bunun tam olarak KBB uzmanı tarafından incelenip sebebinin ortaya çıkarılması gerekir. Yani bu rahatsızlıktan şikâyeti olanların ilk yapması gereken KBB’ye gitmektir. Doğru teşhis ve tedaviyle rahatsızlığın önüne geçilebilecektir.
Menü
En Çok Okunanlar
Neden 30 gün oruç tutuyoruz?
Mayıs 2018
Akciğer Yarası Neden Olur, Nasıl İyileşir?
Şubat 2018
Gelmiş Geçmiş En İyi Sporcular
Şubat 2018
Selfie Çubuğu Nasıl Kullanılır
Şubat 2018
Peygamberimiz ramazan’da ne yerdi
Mayıs 2018
Satranç Nasıl Bulundu? Tarihçesi
Şubat 2018
Çocuklarda Karın Ağrısı Nasıl Geçer
Şubat 2018
Türkiye’nin en tehlikeli hayvanları
Mayıs 2018
En Çok Bitcoin Kazandıran Siteler
Şubat 2018
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler 🍪 kullanıyoruz. Çarşı Medya'yı kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.