Çarşı Medya
Asistan

Troid, Hipertiriodizm Nasıl İyileşir?

Troid, Hipertiriodizm Nasıl İyileşir?

Troit bezi boyunda bulunur ve tüm vücut fonksiyonlarını kontrol eder. bu bez boynun tam ortasında durur. T3 ve T4 hormonlarını üreten bu bezdir. enerji kullanımı ve depolanması troid beziyle ilgilidir. Genelde troid hastalıkları troid bezinin normalden az ya da normalden çok çalışmasıyla ilgilidir.

Çeşitli troit hastalıkları gözlenmektedir.

Guatr: Halk arasında daha çok guatr diye yaygınlaşan hastalık troit bezinin büyümesiyle ortaya çıkar.

Hipertiriodizm: Troid bezinin normalden fazla çalışması bu hastalığa neden olur. Bu hastalığın sebebi troid bezinin büyüyüp fazla hormon üretmesidir. Böylece Graves hastalığı görülür. Bu troid hastalığı bağışıklık sistemiyle de ilgilidir ve kalıtım da bu hastalık için önemli bir etkendir. Belirtileri arasında gözlerde görülen değişiklik dikkati çeker. Graves hastalığına yakalanan kişilerin gözleri oldukça iri görünür ve dışarı çıkmış gibi durur.

Hipertiriodizm Belirtileri: Bu hastalık bilindiği gibi troit bezinin fazla çalışmasıyla ortaya çıkıyor ve buna bağlı olarak bazı belirtiler gözleniyor. Titreme, kilo kaybı(bu önemli bir belirti), ishal, ishalle birlikte görülen iştahsızlık, guatr, aşırı terleme ve bütün bu belirtilerle birlikte uykusuzluk yorgunluk ve güçsüzlük de gözlemlenir. Unutulmamalıdır ki bu belirtilerin bazıları başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Ya da klasik her zaman karşılaşılabilecek mevsimsel sorunlar da olabilir. Yani güçsüzlük ve yorgunluk şikâyeti olan herkes troid hastasıdır demek yanlıştır. Yine troid bezinin aşırı çalışmasından ortaya çıkan bu hastalık kilo kaybına sebep olabiliyor. bu durumda kilo kaybı yaşayan herkes troid hastasıdır demek de yanlıştır. Bütün bu belirtiler bir bütündür. Fakat bu belirtilerin hepsinin birlikte görüldüğü kişiler de troit hastası demek değildir. o nedenle hastalığın teşhisini koyacak olan yalnızca doktorlardır. Bu belirtilerin yaşayan kişilerin bir sağlık kuruluşunda muayeneden geçmesi ve bu problemlerin nedenlerini öğrenmesi gerekir.

Hipertiriodizm Nasıl İyileşir?

Bu hastalığın belirtileri görüldüğünde teşhis için doktora başvuran kişi troit hastası olduğunu öğrendiğinde tedaviye başlanır.

Radyoaktif Tedavi: Radyoaktif tedavi ile iyot troid bezine uygulanır. Sıvı hâlde ya da hap şeklindedir.

Cerrahî Yöntemle Tedavi: Troit hastalıklarında diğer yöntem cerrahi müdahaledir. Bu yöntem kesin ve kalıcı bir çözüm yöntemi olarak bilinir. Ancak her zaman uygulanmaz. Hastalığın iyice ilerleyip diğer yöntemlerle durdurulamadığı ve büyüyüp nefes almanızı engellediği zamanlarda uygulanır. Bunun için uzman bir cerrah gerekir. troit bezinin fonksiyonları önemli olduğundan bu yöntem dikkatle uygulanmalıdır.

Bu yöntemin hem uygulanması hem de işlem sonrası birtakım riskleri de beraberinde getirir. Genelde guatr ameliyatları sonrasında ses kısıklığı görülür. Bu ses kısıklığı problemi genelde ameliyat sonrası 4 ay içinde normale dönüyor. 1 yıl içinde normale dönmeyen ses kısıklığı ise kalıcı hâle geliyor. Bunun dışında ameliyat sonrası kanamalar görülebiliyor. Bu kanamalar da risk taşıyabiliyor.

Hipotiroidizm: Vücudun troit hormonu salgılama konusunda yetersiz olduğu durumlarda Hipotiroidizm görülür. Bu hastalığın belirtileri de hipertiroidizm ile benzerlik gösterir.

Hipotiroidizm Belirtileri: İştahsızlık, hâlsizlik, güçsüzlük, kendini sürekli yorgun hissetme, soğuğa karşı duyarlı olmak, kabızlık, kilo artışı, guatr, algıda gerilik gibi belirtilerle kendini gösterir. Hipertiroidizm ile farkı bu hastalıkta kilo artışı ve soğuğa karşı duyarlılık söz konusu iken Hipertiroidizmde sıcağa karşı duyarlılık ve kilo kaybı görülür.

Hipotiroidizm Sebepleri: Bağışıklık sisteminin tiroit bezine saldırmasıyla tiroit bezi zarar görür. Bu durumda tiroit bezi hormonlarını yeterince salgılayamaz.

Hipotiroidizm Nasıl İyileşir?

Bu hastalığın belirtileri görüldüğünde doktora başvurulur. Genelde kan testiyle hastalık ortaya çıkar. Tedavi için T4 tiroit hormon ilacı verilir. Bu hormonun gereğinden az ya da fazla verilmesi birtakım problemlere yol açabilir. Bunu doktorun iyi ayarlaması gerekir. ayrıca belli aralıklarla kan testi ve muayeneler sürdürülür. Tiroit ilaçları gereğinden fazla verilirse kalp ritim bozukluğuna sebep olabilir. Kemiklere de zarar verme ihtimali vardır. Fazlası zarar azı ise yararsızdır.

Hamilelikte de tiroit problemleriyle karşılaşılabilir. Duruma göre doz ayarlaması yapılabilir.

Tiroit Hastalıkları Nasıl İyileşir?

Troit bezi hormonlarını üretebilmek için iyottan beslenir. Bu nedenle iyotlu besinlere dikkat etmek beslenmemizde yeterince yer vermek tiroit hastalıklarının önüne geçecektir. Yeşil sebzelerde, balıkta, süt ve yumurtada iyot bulunur. Genelde guatr hastaları ve tiroit hastaları iyotlu tuz tüketmeyi tercih ediyor. Bunun için doktora danışmak gerekir ki bazı hastalara iyotlu tuz önerilir bazılarına önerilmez. Bu konuda da bilinçli olmak gerekir.

Yukarı