Çarşı Medya
Asistan

Zatürre Hastalığı Hakkındaki Detaylar

Zatürre Hastalığı Hakkındaki Detaylar

Zatürre virüs ve bakterilerle ortaya çıkan çok ciddi bir hastalıktır. Bu bakteriler akciğerde iltihaplanmaya sebep olur. bu iltihaplanma sonucu Pnömoni dediğimiz zatürre ortaya çıkar. Zamanında önlem alıp tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Ölüm riski %5’tir. Buna rağmen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yüksek ateş ve yoğun öksürükle kendini gösteren zatürre ilerlediğinde başka hastalıklara da yol açabiliyor. Zatürre hastalığına sebep olan bakterilerin kana dağılması ciddiyetin daha da artmasına sebep oluyor. Her yaşta görülebilen zatürrede erken teşhis ve önlem önemlidir.

Zatürreye İyi Gelen Besinler

Zatürre, enfeksiyon kaynaklı hastalıklar arasında en önemlisidir. Zamanında tedavi edilmesi kadar alınan önlemler de büyük önem taşıyor. Sorun akciğerlerde olunca hastalık daha da önemli hâle geliyor. Zatürreden korunmak için çeşitli yöntemler var. Tıbbî yöntemlerin yanında kişinin kendine bakması, güçlü bir bünyeye sahip olması ve bu hastalığı tetikleyen bazı durum ve ortamlardan uzak durması gerekir.

Dengeli Beslenme: Halk arasında yaygın ve yanlış bir kanı vardır. Akciğer ya da zatürre gibi hastalıkların soğuktan olduğuna inanılır. Evet, doğrudur. Uzun süre soğuğa maruz kalmak akciğerdeki sağlık problemlerini tetikler. Fakat bu tek sebep değildir. Asıl sebep virüs, parazit ve bakterilerdir. Soğuk da etkilidir. Bu virüs ve bakteriler en çok güçsüz ve zayıf bünyeyle uğraşır. Bünyesi zayıf olan kişilerin akciğer hastalıklarına yakalanma ihtimali daha yüksektir. Zatürrenin dışındaki akciğer hastalıkları için de önemli bir faktördür. Akciğer hastalıklarından korunmak için yeterli ve dengeli beslenmek, vitamin değerlerini kontrol ettirip ona göre beslenmemizi ayarlamak da önemlidir. Güçsüz bir bünyenin hastalıklarla mücadele edebilmesi zordur, bu nedenle öncelikle gelen virüs saldırılarına karşı kalkanımız düzenli ve dengeli beslenme olmalıdır.

Soğan ve Sarımsak: Soğan ve sarımsak doğal antibiyotik niteliğinde besinlerdir. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek hem direnci kuvvetlendirir hem de hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca soğan, sarımsak ve bal karışımları da zatürreye iyi gelir ve bronşları açmaya yarar.

Sebzeler: Enfeksiyon kaynaklı hastalıklara iyi gelecek besinler vardır. Bu besinler virüs ve bakterilerle mücadeleyi kolaylaştırır ve vücudu dinç tutmaya yarar. Bunlar: karnabahar, ıspanak, patates, bezelye, enginar, patlıcan ve pancar gibi gıdalardır. bu nedenle zatürreye yakalanan kişiler bu sebzeleri tüketmeye özen göstermelidir.

Sebze Suyu: Zatürrede sebze suyunun etkili olduğu biliniyor. Bu nedenle havuç(2), kereviz sapı(2), turp, maydanoz ve sarımsak(3-4 diş) karışımı sebze suları denenebilir. Sebze sularının zatürreye karşı en etkili yöntemler olduğu dile getiriliyor. Fakat fazla içilmemelidir. Bitkisel karışımlar içilmeden doktordan onay alınmalıdır. Bazı bitkilere karşı bünyemiz hassas olabilir. Aynı zamanda kalp hastaları da bu sebze sularını içmemelidir.

Havuç Suyu: Havuç suyu akciğerin iyileşmesini hızlandırdığı için faydalı bir içecektir. Miktarıyla ilgili doktorunuza danışarak tüketebilirsiniz.

Tıbbî ve Diğer Yöntemler

Aşı: Zatürreden korunmak için aşı yaptırmak etkili bir yöntemdir. Bu aşıyı yaptırmak her ne kadar etkili olsa da doktor kontrolünden geçmeden yaptırmamak gerekiyor. Ciddi sağlık problemleri olan kişilerde bu aşı sorun yaratabiliyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler bu aşıyı doktora danışarak yaptırmalıdır. Bunun yanında böbrek, akciğer(diğer) gibi rahatsızlıkları olanlar ve 65 yaş sonrası kişiler doktora danışarak kontrol altında bu aşıyı yaptırmalıdır.

Antibiyotik Tedavisi: Zatürre, erken dönemde antibiyotik ile ve evde tedavi edilir. Erken teşhis, hastalığın hem kolay tedavi edilmesini hem de evde tedavi edilmeyi sağlar. ilerleyen zatürrede hastanede yatmak gerekebilir. Bazen yoğun bakımda bile tedavi sürdürülebilir. Hastalık ilerlediyse ciddi boyutlara ulaşabilir. Başka hastalıkların da sebebi olabilir. Bu nedenle belirtileri genelde griple karıştırıldığından dikkate alınmalıdır.

Bol Su İçmek: bu hastalığa yakalananların bol su içmesi gerekir. su vücuda en faydalı etkenlerdendir. Su ve beslenme birlikte düzene konmalıdır. Ayrıca uzun süren inatçı öksürükler için de suya ihtiyaç duyulacaktır.

Dinlenmek: Zatürrede kişi zaten yeterince bitkin ve endişeli bir hâl içinde olacağından fazla hareket etmemeli, bol bol dinlenmelidir. Bünyesi zayıflayan hastanın yatarak verilen ilaçları düzenli kullanmaya özen göstermelidir.

Alkol ve Sigaradan Kaçınmak: Alkol ve sigara akciğer hastalıklarının sebebidir. Özellikle akciğer kanserinde sebep %90 sigaradır. Sigarayı bıraktıktan sonra vücut belli bir sürenin ardından normale dönecektir. Yine alkol de bu hastalıktan korunmak için uzak durulması gereken etkenler arasında yer alıyor.

Zatürrenin Belirtileri

Zatürre ilk başta grip gibi başlar. Griple aynı belirtileri verir. Fakat ilerleyen sürelerde kişiyi daha da sarsarak bitkin düşürür. Endişeli bir hâl içinde olduğu sezilen hastanın sık ve uzun süreli öksürdüğü, koyu balgam çıkardığı ve buna hırıltılı bir sesin eşlik ettiği görülür. Hasta çok bitkindir ve ateşi 40’a kadar çıkabilir. Öksürük sırasında ve normalde göğüs ağrıları artar. Göğüs ağrısına bel ağrısı da eşlik eder. Bu göğüs ağrıları kalp ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Çünkü kalp ağrısında ağrıyan bölgeyi gösteremezsiniz. Ağrı daha çok ağırlık çökmesi ya da boğazda yanmayla görülür. Akciğer kaynaklı ağrılarda ya da zatürre ağrısında göğüste iğne ya da bıçak saplanır gibi ağrılar görülür. Diğer belirtiler:

  • Dalgınlık, algının zorlaşması,
  • Daha az idrara çıkma buna karşılık daha çok su içme isteği,
  • Dudaklarda morarma ve bazen yaraların görülmesi,
  • Bazen şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi,
  • Kas ağrıları,
  • Boğaz ağrıları,
  • Koyu balgam çıkarmak,
  • Öksürürken hırıltı şeklinde ses çıkarılması,
  • İştahsızlık,
  • Ateşle birlikte titreme,
  • Bazen de bu belirtilerin artmasıyla koma hâli gözlenir.

Zatürre Teşhisinin Yapılması

Zatürre teşhisi için belirtiler görüldükten sonra doktora gidilir. Genelde doktorun dinleme aletiyle hastalık teşhis edilir. Ancak kesin sonuçlar için akciğer filmi çektirilip kan tahlili de yaptırılır. Bunun dışında hastanın balgamının incelenmesi de teşhis için bir seçenektir.

Zatürreyle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zatürre virüs ve bakteri kaynaklı bir hastalık olsa da soğuktan kaçınılmalıdır. Uzun süre soğuğa maruz kalmak da bir zatürre sebebidir. Bu nedenle soğuk havalarda dışarı çıktığımızda özellikle solunum yollarının korunması için ağız ve burun kapatılmalıdır. Her gün düzenli olarak uyunmalı, beslenmeye dikkat edilmelidir. C vitamini zatürre ve akciğer hastalıkları için önemlidir. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bol su içilmelidir. Bitkisel tedavi uygulamadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Bitkiler de ilaçlar gibi güçlü etkiye sahip olabileceğinden başka hastalıkları da olan kişilere zarar verebilir. Bu nedenle harici tedbirler konusunda doktoru bilgilendirmeliyiz.

Zatürre için sakıncalı olabilecek başka bir etken de harekettir. Fazla hareket zatürreyi tetikler. Zatürre hastaları bol bol dinlenmeli ve fazla ayağa kalkmamalıdır. Bu hastalığın griple karıştırıldığını da düşünürsek belirtilere bakarak doktora başvurulmalıdır. Bu belirtilerin görülmesi ille de zatürre demek değildir ancak zatürre belirtileri arasında bunlar da yer alır. Her durumda hem erken teşhis hem de tedavi için en yakın bir sağlık kuruluşundan muayenenizi ve testlerinizi yaptırmalısınız. Ayrıca bu hastalık basit üst solunum yolları hastalıklarının sonrasında da gelişebilir. Bu nedenle erken teşhis her zaman önemlidir.

Yukarı