Giriş Yap
Çarşı Medya kullanıcı arayüzüne giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve parolanızı girin.
Ramazan’da susamamak için ne yapmalı
Mutlaka suya ihtiyacımız var ve muhakkak oruçluyken susanacaktır. Ramazan ayına girerken her yıl temel konu ''susamak''tır. Bedenin ihtiyacı olan günlük su tüketiminin sağlanmaması, yeterince sıvı alınmaması ve yeme- içme fonksiyonlarının tam yerine getirilmemesi nedeniyle tükürük bezleri iyi çalışamaz. Bu nedenle ağız ve boğaz kuruluğunu olur ve su içme ihtiyacı hissedilir.
Ramazan'da susamamak için ne yapmalı; bedenin 4/ 3 oranını yakalamaya çalışmak için iftar ve sahurda yediklerimize özen göstermeliyiz. İşte uzmanların önerileri;
Nasıl Daha Az Susanır?
İftar ve sahur menülerinde ideal beslenme sağlanarak, susuzluk hissi aza indirilebilir. Özellikle Türkiye'de çok uzun saatlerde oruç tutulduğu için, hava sıcaklıklarının da etkisiyle sağlık problemleri olabilir. Yeterince su alınmadığı için bedenin ihtiyacı olan oksijen ve değerli mineraller alınmadığı için, daha fazla susuzluk hissedilebilir.
İftar yemeklerinde ve sahurda doğru besinler tüketilirse, susuzluk hissi aza indirilebilir, bedenin ihtiyacı olan sıvı tüketimi ideal ölçüde alınabilir. Ramazan ayının vazgeçilmezi çorbalar, bedenin su ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Özellikle sebze çorbaları, su moleküllerinin ideal biçimde alınmasını ve vücutta daha fazla su tutulmasını sağlar.
Ramazan Sofralarında Ne Tüketilmelidir?
Çorba mutlaka ve her gün tüketilmesi gereken yiyeceklerdendir. Hem tüm gün aç kalan mideyi ıslatmak ve fonksiyonlarının ideal biçimde çalışmasını sağlamak hem de midede üretilen asitlerin giderilmesi için çorba mutlaka içilmelidir.
Tavuk ve balık, protein takviyesini ideal su mineralleriyle sağlar. Nem dengesi özellikle balıklar ile sağlanır. Yanında tüketilen yeşil sebzeli salatalar, özellikle maydanoz ve salatalık hem nefes kokusunu önler hem de vücudun su ihtiyacını karşılar.
Hafif sebze yemekleri mideleri yormazken, nem ve sıvı ihtiyacının karşılanmasını sağlar. İncir, muz, çilek gibi meyveler, ramazan ayında hem su ihtiyacını karşılar hem de zihinsel fonksiyonlara katkı sağlar. Yeme- içme fonksiyonları yapılmadığında, enerji üretimi olmadığı için konsantrasyon, odaklanma ve çalışma etkinlikleri tam sağlanamayabilir.
Zeytin, incir ve muz diğer besin ve meyvelere göre daha uzun süre enerji salınımı yapan ve bedene su takviyesi sağlayan gıdalardır. Ağız kokusuna da etkili çözümlerdir. Meyvelerin içerdiği şekeri önemsemeyin. Bedenin gerçekten ihtiyacı olan ''doğal tatlar'' meyvelerde bulunur. Depresyonu önleyen temel faktör, şekerdir. Zeytin, bedenin ihtiyacı olan tuz dengesini sağlar. Meyve ve zeytini ideal ve düzenli biçimde tüketirseniz hem susuzluğunuz azalır hem de Ramazan ayında gergin olan insanların daha pozitif olmaları sağlanır.
Ramazanda Su Tutma Formülleri
Ekmek en ideal besindir. Hem uzun süre tok tutması hem de su emici özelliği ile tam kıvamında sindirim edilir. Birçok uzmanın beyaz ekmek tüketmeyin uyarılarına rağmen, buğdayın verdiği dirayet, başka hiçbir besin maddesinde yoktur. Çeşnili ekmekleri esmer veya tam tahıl gibi ekmekler aynı etkiye sahip değillerdir.
Ramazan'da susamamak için ne yapılmalı konusunda, kızartma tüketilmemesi, kuru yemişler tüketilmelidir.
Beyaz ekmeğin pişirilme yöntemi, mide içerisinde adeta bir sünger gibi suyun emilmesini sağlar. Daha fazla süre, suyun mide içerisinde hapsedilmesini sağlar, diğer sıvıların, şişkinlik yapmasını önler. Kısacası ekmek, diğer besinlere de mide de yer açarken, bedenin su ihtiyacında, mide bölümünde etkili rol oynar.
Menü
En Çok Okunanlar
Neden 30 gün oruç tutuyoruz?
Mayıs 2018
Akciğer Yarası Neden Olur, Nasıl İyileşir?
Şubat 2018
Gelmiş Geçmiş En İyi Sporcular
Şubat 2018
Selfie Çubuğu Nasıl Kullanılır
Şubat 2018
Peygamberimiz ramazan’da ne yerdi
Mayıs 2018
Çocuklarda Karın Ağrısı Nasıl Geçer
Şubat 2018
Satranç Nasıl Bulundu? Tarihçesi
Şubat 2018
Türkiye’nin en tehlikeli hayvanları
Mayıs 2018
En Çok Bitcoin Kazandıran Siteler
Şubat 2018
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler 🍪 kullanıyoruz. Çarşı Medya'yı kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.