Çarşı Medya
Asistan

Aft Nasıl İyileşir?

Aft Nasıl İyileşir?

Aft, ağzın hemen her bölgesinde ortaya çıkan küçük ve beyaz renkli yaralardır. İyileşmeyen ve uzun süren aftların daha da büyüyebildiği gözlenir. Bu yaralar yanak içlerinde, dilin farklı bölgelerinde ya da damakta görülebilir. Çıkmadan önce belirti veren aftlar o bölgede acı ve ağrıya sebep olur. Yaklaşık 2 gün sonra aft çıkmaya başlar. İlk çıktığında minik beyaz bir yaradır fakat zamanla biraz daha büyür. Bu yaralar ağız bölgesinde birden çok yerde çıkabilir. Çıktıkları yerde acı ve sızıya sebep olur. Aft çıktıktan sonra yemek yemeniz zorlaşır hatta bazen yiyemezsiniz. Yiyeceklerin o bölgeye değmesi yaraları sızlatır.

Aft Neden Görülür?

Aft hakkında merak edilenler arasında aftın neden olduğu, bulaşıcı olup olmadığı da merak edilir. Öncelikle aft, bulaşıcı bir yara değildir. çıkması için birden çok neden var ama bunların içinde virüs ve bakteri etkeni yok. Aftın sebepleri arasında stres faktörü önemlidir. Stres genelde aftın en çok görülen nedenidir. Birkaç gün ya da uzun süren stresten sonra ağzın belli bölgelerinde kızarıklık oluşur. Bu kızarıklık 2, 3 gün kadar devam eder. Sonrasında aft çıktığı görülür. Başka bir nedeni de ağızda görülen tahrişlerdir. Bu durum da aft çıkmasına sebep olabilir.

Bazı kişilerde aft daha fazla görülür. Aslında bu durum yatkınlıkla ilgilidir. Bu kişiler diğerlerine göre daha sık ve daha uzun süre bu yaralara maruz kalır. Böyle durumlarda vitamin eksikliği gözlenebilir. Vitamin eksikliği görülen kişilerin ağız yaralarından sıkça şikâyet ettiğini duyarız. Özellikle B12, demir ve çinko eksikliği aft çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle doğru beslenme aft çıkmasına engel olabilir.

Bu yaralar genelde 2 milim ya da 3 milim kadardır. Ortalama 1 haftada iyileşir. Ancak 2 hafta süren ve daha da uzayan, ayrıca büyüklüğü 1 cm.yi bulan aft tehlikeli olabilir. Genelde stres kaynaklı olan aft 1 hafta içinde geçip tehlike arz etmezken uzun süren ve 1 cm.yi bulan aft Behçet hastalığı ya da ağız kanserinin habercisi olabilir. Bu durumda yaraların büyüklüğüne, aynı yerde sürekli çıkıp çıkmamasına ve ne kadar süre devam ettiğine bakmak gerekir.

Aft Nasıl İyileşir?

Aft çıktığında nedenini öğrenmek ve tedavi olmak için doktora gitmek doğru olacaktır. Genelde ağız spreyleri ve gargaralar; yemek yemeği kolaylaştıran merhemler verilir. Bunun dışında kişinin kendisine düşen bazı görevler de var. Beslenmenin düzenli olması, vitamin içeren gıdalar tüketilmesi gerekir. B12 içeren besinler tüketilmelidir.

Karbonat: Karbonat aft yaralarını iyileştirmede kullanılabilir. Su ile karbonatı karıştırmak ve oluşan karışımı yaraların üzerine sürmek de sık kullanılan bir yöntemdir.

Zaten normal beslenme bile aft üzerinde tahribat yapıp acı verirken bir de asitli gıdalar tüketmek yaraları arttıracaktır. Bu nedenle asitli, ekşili gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu dönemde sebze ve çorbaya ağırlık vermek beslenmeyi kolaylaştırır.

Yukarı