Giriş Yap
Çarşı Medya kullanıcı arayüzüne giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve parolanızı girin.
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?
Gebelik, özellikle planlanmadığı zamanlarda insanların hayatlarında çok büyük değişikliklere sebep olabilecek bir durumdur. Eskiden gebeliğin anlaşılması konusunda farklı yöntemler uygulansa da, bugün gelişen teknoloji ve tıbbi imkanlar sayesinde gebelik durumunuzu daha net ve sağlıklı yöntemler ile kontrol edebilirsiniz. Sağlıklı hamilelik geçirebilmek için, bu sürecin ne zaman başladığını bilmek ve aynı zamanda süreç başlar başlamaz yapılması gerekenleri yapabilmek çok önemlidir. Farkına varılmayan hamileliklerde, kişinin hamileliğe uygun olmayan ilaçlar ya da besinler ve sıvılar kullanması bebekte kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir. Bu sebeple şüpheli cinsel birlikteliklerden sonra, net sonucu elde edebileceğiniz ilk anda gebelik testi uygulamalısınız. Bu, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından elzemdir.
Gebelik Testleri ve Süreç
Gebelik testleri farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir. Bunlar arasında olan yöntemler şöyle:
- Hamilelik testleri kadınların idrarında ya da kanında, döllenmiş olan yumurta rahmine, yerleştiği zaman vücut tarafından üretilen HCG hormonunu bulma konusunda yardımcı olur. HGC hormonunun açılımı human chorionic gonadotropin olarak geçmektedir.
- Sağlık ocakları ve çeşitli sağlık kuruluşlarına gidebilirsiniz. Buralarda iki yöntem uygulanmaktadır. Biri idrar testi, bir diğeri de kan testidir. Kanda gebelik testini yapabilmeniz için en sağlıklı süreç başlangıcı cinsel ilişkiden bir hafta sonradır. Şüphelendiğiniz cinsel ilişkiden bir hafta sonra, sağlık kuruluşlarına giderek kan testinizi yaptırabilirsiniz. Bazen adet döngüsüne göre, kanda hamilelikler bir haftadan daha geç bir süreçte de ortaya çıkabilir. Özel kliniklerde kan testi sonuçlarını bir saat içinde alabilirsiniz. Devlet hastanelerinde bu süreç daha uzundur. Bir günü bulan bir süreç sizi bekleyebilir. Bu nedenle aceleniz varsa özel klinikleri tercih edebilirsiniz.
- İdrar testi biraz daha geç bir süreçte yapılabilir. Genelde gebelikten şüphelenildiği ilk zaman dilimi geçmişten bugüne klasik yöntem olarak adet gecikmesidir. Adet gecikmesi görüldüğü anda insanlar test yapma ihtiyacı duyar. İdrarda gebelik testi hemen ilişkiden sonraki süreçte sonuç vermez. Bu nedenle acil durumlarda kan testi çok daha erken sonuç almanızı sağlayacaktır.
- Bunun dışında eczanelerden temin edebileceğiniz çeşitli markalarda bazı gebelik testleri vardır. Bu gebelik testleri gayet güvenilir testler olsa da, uygulamada olan bazı hatalardan dolayı bu testlerden yanlış sonuç alabilirsiniz. Bu nedenle yedekli olarak bu testleri temin edebilirsiniz. küçük bir çubuk halinde satılan bu testler, uygulaması da oldukça basit testlerdir; ancak bu testler de idrar yolu ile yapılan testler arasında olduğu için kan testinden daha geç bir dönemde sonuç vermektedir. Hatta bu testlerde en kesin sonucu adetiniz geciktikten birkaç gün sonra alabilirsiniz. Mekanizmanın ne şekilde kullanıldığı açıklamalı olarak kutu içerisinde yer almaktadır.
Evde Yapılan Gebelik Testleri Hakkında
Evde yapılan gebelik testleri konusunda kesinlikle pakette yer alan açıklamalara uyulmalıdır. Öncelikle bu açıklamaları muhakkak okumalısınız, çünkü burada yer alan en ufak bir detay dahi, sonucu etkileyebilmektedir. Paket içerisinde idrar için bir aparat vardır. Bu aparatı kullanarak idrarınızı alabilir ve sonrasında çubukta bulunan ilgili boşluğa idrarınızı damlatabilirsiniz. İdrarı damlattıktan sonra çubuğu kesinlikle düz bir zemin üzerine koymalısınız. Hatta önce çubuğa düz bir zemine koyu, daha sonra idrarı ilgili alana damlatmalısınız. Bundan sonra biraz beklemeniz gerekecektir. Burada çift ve tek çizgi gibi bir durum size sonucu bildirecektir. Bu nedenle idrar ile birlikte bu çizgiler oluşmaya başlayacaktır. Eğer iki çizgi var ise, durum pozitiftir ve hamile olduğunuzu buradan çıkarabilirsiniz. Eğer tek çizgi görürseniz durum negatiftir ve hamile değilsinizdir. Eğer herhangi bir çizgi çıkmazsa, testte bir hata olmuştur ve testi tekrarlamanız gerekir. Bazen hamilelik halinde dahi testlerin negatif çıkma ihtimali vardır. Bu durum adet döngüsü ile de alakalıdır. Bu tür testlerde aslında sonuç ne olursa olsun, gün içinde ikinci bir test yapılması önerilir. Bunun dışında eğer gebelik var ise, mutlaka bir doktor kontrolünden de geçmek gerekmektedir. Sadece evde yapılan test ile kalınmamalıdır. Bazen sonuçlar silik görünebilir. Bu da testin yanlış, geçersiz olduğunu gösterir. Bu nedenle testi tekrarlamalısınız.
Kanda yapılan testler ilişkiden bir hafta sonra yüzde yüz kesin sonuç ortaya çıkardığı için, bu testler daha çok tercih edilir. Genelde evde yapılan testler, adet gecikmesi sonrasında tercih edilir. Zaten idrar testi genel olarak bu gecikmeden sonra yapılabilmektedir. Bebek gelişimi elbette çok önemli olduğu için, bir şüphe halinde kan testini hemen yaptırmanızı ve yaşam standartlarınızı da buna göre güncellemenizi tavsiye ederiz. Hamile olduğunuzun ne kadar erken farkına varırsanız, sizin için ve bebek için o kadar iyi olacaktır.
Hamilelik Ne Zamana Başlar?
Gebelik, ilişki esnasında erkekten gelen spermin kadın yumurtalıklarına girdiği ve burada döllenmenin başladığı anda başlamış olur. Bu andan itibaren embriyonik dönem dediğimiz, gebelik dönemi başlamış olur. Hamilelikte sekizinci haftanın sonuna kadar da bu süreç bu şekilde adlandırılır. Sekizinci haftadan sonra ise fetüs dönem dediğimiz, süreç başlar. Embriyo, döllenmeden hemen sonra, rahim içinde bulunan tabakaya yerleştiği ilk andan itibaren, yani kısaca döllenmeden beş altı gün sonra dediğimiz bu dönemde, HCG adı verilen bir hamilelik hormonu embriyoyu saran hücreler tarafından salgılanır. Zaten gebelik testlerinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi HCG denen hamilelik hormonu saptanmaktadır. Hamilelik ilerledikçe bu hormon kanda giderek artar. Bu sebeple en erken kan testinde görülür. Bu test sayesinde daha herhangi bir adet gecikmesi olmadan hamileliğin durumu saptanabilir. B-HCG hormonu sayesinde kan testi sonucu ortaya çıkar. Bazen bu hormon idrar testinde çıkmaz ve kanda çıkar.
Gebeliklerin farklı ihtimalleri olabilir. Dış gebelik, mol gebeliği ya da düşük bunlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle gebelik ile alakalı herhangi bir durum gecikilmeden kontrol edilmeli, test evde yapıldıysa dahi, hemen bir doğum kontrol uzmanına gidilmeli ve yeniden vaziyet kontrol edilmelidir.
Hamilelik belirtileri çok daha sonraki dönemlerde başlamaktadır. İlk belirti zaten adet gecikmesidir. Bazı hamileliklerde altı haftalık iken dahi mide bulantıları ve kusmalar başlayabilir. Bazı hamileliklerde bu belirti hiç görünmeyebilir bile. Bunun dışında sık idrara çıkma, baş ağrısı, göğüslerde şişme ve ağrı, nefes sorunları, sırt ağrısı, yorgunluk, çeşitli bölgelerde kramplar, aş erme ya da yemeye karşı olan isteksizlik, ruh hali çalkantıları, şişkinlik ve kabızlık, vücutta yükselen ısı, baş dönmesi ya da bayılma, koku duyusu ile alakalı hassasiyetler, implantaston kanaması ya da damlaması gibi bazı durumları elli dönemlerde bünyenize göre yaşayabilirsiniz. Bazen belirtiler o kadar erken olur ki, gebe olduğunu fikri hemen aklınıza yerleşir. Bu gibi durumlarda testler en başarılı sonuçları verir.
Menü
En Çok Okunanlar
Neden 30 gün oruç tutuyoruz?
Mayıs 2018
Akciğer Yarası Neden Olur, Nasıl İyileşir?
Şubat 2018
Gelmiş Geçmiş En İyi Sporcular
Şubat 2018
Selfie Çubuğu Nasıl Kullanılır
Şubat 2018
Peygamberimiz ramazan’da ne yerdi
Mayıs 2018
Çocuklarda Karın Ağrısı Nasıl Geçer
Şubat 2018
Satranç Nasıl Bulundu? Tarihçesi
Şubat 2018
Türkiye’nin en tehlikeli hayvanları
Mayıs 2018
En Çok Bitcoin Kazandıran Siteler
Şubat 2018
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler 🍪 kullanıyoruz. Çarşı Medya'yı kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.