Çarşı Medya
Asistan

Zona Nedir Nasıl İyileşir?

Zona Nedir Nasıl İyileşir?

Zona hastalığı, virüslerin sebep olduğu bir deri hastalığıdır. Virüsün adı Variselle Zoster’dir. Hastalık ağrı ve kaşıntıyla başlar. Bu kaşıntılar şiddetle sürmeye devam eder. Halk arasında gece yanığı olarak da bilinir. Deri üzerindeki kabarcıklar ve yaralar bazen yanık görünümünde de olabilir. Birçok hastalık gibi zona da bağışıklık sisteminin güçsüzlüğünden olumsuz etkilenir. Daha doğrusu vücudun bu hastalıkla baş etmesi için olumsuz bir durumdur. Hem fiziksel durum hem de psikolojik durum bu hastalığı önemli ölçüde etkiler. Bağışıklık sisteminin zayıf olması bu hastalığı tetiklediği gibi psikolojik durum da bu hastalığın görülmesini ve artmasını etkiler.

Vücudun farklı bölgelerinde görülebilen zona hastalığı deride dökülmelere sebep olur. Farklı dönemlerinde su toplayan kabarcıklar oluşur.

Zona Hastalığı Nasıl İyileşir?

Zona hastalığına sebep olan virüs genelde vücuda suçiçeği ile yerleşir. Bu virüs vücuttan atılmazsa bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir anda harekete geçebilir. Böylece zona hastalığı görülür. Yani suçiçeği geçirenlerin zona hastalığını da geçirme ihtimali vardır.

Beslenme: Zona hastalığında da düzenli ve yeterli beslenme önemlidir. Bu hastalığa sebep olan virüs vücutta beklerken onun açığa çıkmasına sebep olan bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Yani eğer bağışıklık sistemi zayıflamazsa bu virüs harekete geçmez ve bu hastalık da görülmemiş olur. Bu nedenlerden dolayı zona hastalığında beslenme önemli bir yer tutar. Özellikle B vitamini alımına özen gösterilmelidir.

İlaç Tedavisi: Zona hastalığında belirtiler görülmeye başlandıktan sonra doktora başvurulur. Yapılan teşhis sonrası ilaç tedavisine başlanır. Ağız yoluyla kullanılan ilaçlar verilir. Bu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Ayrıca yaraların etrafına enjeksiyonla ilaç verme yöntemi de uygulanabilir. Bu yöntem ağızdan alınan ilaçlara göre daha etkilidir.

Psikolojik Durum: Psikolojik durum birçok hastalığın ilerlemesini ya da durmasını etkiliyor. Zonanın ortaya çıkmasını bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü tetikliyor. Bunun yanında stres ve depresyon da zonanın ilerlemesine neden oluyor. Genelde yorgunluk, uykusuzluk ve bunların peşinde görülen yoğun stres durumlarında görülür. Ayrıca ağır ilaç tedavisi görenler, ciddi hastalıklarla uğraşanlar bu durumun yorgunluğuyla birlikte bu hastalığa da yakalanabiliyor. Bu nedenle hem fizyolojik sağlık hem de psikolojik sağlık zona hastalığının önlenmesinde önemli bir faktör olarak görülüyor.

Zona, genelde her yaşta görülse de 60 yaş üstünde daha sık rastlanır. Bu hastalık, tedavi edildikten sonra ortalama 2 ya da 3 haftada iyileşir. Bu hastalık direkt olarak kişilere bulaşmaz. Ancak bu hastalarla temas edilmesi hâlinde suçiçeği görülebilir. Hastalık tedavi edildikten sonra ağrılar bir süre daha devam edebilir.

Zona, vücudun çeşitli yerlerinde görülse de en çok göğüs, sırt, göbek, bel, yüz, boyun gibi bölgelerde görülür. Tedavi edilebilen bir hastalık olan zonanın mümkün olduğunca erken teşhis edilmesi bu hastalığın mümkün olduğunca erken tedavi edilmesini sağlar.

Yukarı